У Молдові сталася політична криза / фото УНІАН

СБУ посилила контррозвідувальний режим щодо радикально налаштованих громадян Росії на в'їзді до Молдови через територію України.

Як повідомляє прес-центр СБУ, Служба безпеки України оперативно відслідковує внутрішньополітичну ситуацію, яка склалася в Республіці Молдова.

У межах партнерських відносин СБУ постійно обмінюється інформацією з молдовськими колегами для збереження спокою та стабільності в регіоні.

Відео дня

З метою недопущення загострення ситуації в Кишиневі, пов'язаної з іноземним втручанням у внутрішні процеси, посилено контррозвідувальний режим на в'їзді до Молдови через територію України щодо радикально налаштованих росіян.

Читайте такожСтурбовані можливістю реалізації російського сценарію федералізації: у МЗС відреагували на ситуацію в Молдові

Як повідомляв УНІАН, 8 червня Конституційний суд Молдови оголосив незаконними дії депутатів на екстреному засіданні парламенту, під час якого відбулося затвердження складу уряду і церемонія приведення його до присяги. Депутати обрали спікером лідера Партії соціалістів Республіки Молдова (ПСРМ) Зінаїду Гречану, а також трьох віце-спікерів, постійне бюро парламенту та склади профільних комісій. Уряд очолила Майя Санду, чию кандидатуру запропонував відомий проросійською позицією Ігор Додон.

У КС Молдови заявили, що парламент 7 червня вичерпав час (90 днів), відведений на формування уряду, і має бути розпущений.

Парламент ухвалив декларацію "Про захоплену державу", в якій ідеться про анулювання змішаної виборчої системи та висловлення вотуму недовіри Конституційному суду. В документі міститься вимога відправити у відставку голову Служби інформації та безпеки і голову Національного центру по боротьбі з корупцією.

Лідер Демократичної партії Молдови Володимир Плахотнюк заявив, що ПРСМ і блок ACUM намагаються узурпувати владу в країні.

Вночі 9 червня у Кишиневі протестувальники заблокували будівлі уряду, МВС, Генпрокуратури, Міністерства фінансів, Міністерства сільського господарства, регіонального розвитку та навколишнього середовища та інші держустанови, щоби не пустити туди нових призначенців.

9 червня Конституційний суд Молдови відсторонив Додона від поста президента і призначив в.о. президента колишнього прем'єра Павла Філіпа, який оголосив про розпуск парламенту і призначення дострокових виборів на 6 вересня.

Європейський Союз визнав законним новий уряд Молдови та готовий з ним працювати, наголосили високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні та єврокомісар Йоганнес Ган.

Парламентські вибори в Молдові відбулися 24 лютого. ПСРМ отримала 35 мандатів у 101-місному парламенті, правляча Демократична партія - 30, на третьому місці - проєвропейський опозиційний блок ACUM ("Зараз") - 26 мандатів.