За словами адвоката потерпілих, виробництво проти Левіна і Мангера може бути закрито / УНІАН

Існує ризик, що після 3-го серпня голова Херсонської облради Владислав Мангер взагалі уникне відповідальності у справі про вбивство Катерини Гандзюк.

Про це кореспонденту УНІАН повідомила адвокат потерпілих Євгенія Закревська.

За її словами, Генпрокуратура зупинила слідство у справі Ганзюк, в якій підозрюваними фігурують Мангер та Олексій Левін, для виконання міжнародно-правових доручень.

Відео дня

Водночас вона наголосила, що дана ситуація містить у собі ризик того, що невдовзі провадження проти Левіна та Мангера може бути взагалі закрито, таким чином вони уникнуть кримінальної відповідальності.

Читайте такожВбивство Гандзюк: вироки п'ятьом виконавцям набули чинності

“Моє незадоволення грунтується на тому, що справу зупинили, не подовживши перед тим термін досудового розслідування. І це дає ризик того, що вже після 3-го серпня Мангер може уникнути кримінальної відповідальності взагалі”, - припускає захисниця.

Закревська пояснила, що від початку розслідування цієї справи прокуратура допустила помилку, відраховуючи термін досудового слідства від моменту затримання першого підозрюваного у цій справі - Новікова, який, як невдовзі вияснилося, взагалі не причетний до цього злочину, а не від дати оголошення підозри Левіну, яке сталося пізніше.

“Проблема почалась тоді, коли прокуратура не правильно порахувала термін досудового розслідування. 12 місяців досудового слідства має рахуватися від дати оголошення підозри. Зараз у справі лишилися Мангер і Левін і, відповідно, потрібно рахувати річний термін від оголошення підозри Левіну - грудня 2018 року, а прокуратура порахувала цей термін з повідомлення про підозру першому підозрюваному у справі Новікову, який, як виявилося, зовсім не причетний, і це сталося 3-го серпня минулого року. А відтак, враховуючи те, що слідство на сьогодні зупинено, і прокуратура не клопотала про його продовження, то, якщо Мангеру вдасться в судовому порядку скасувати постанову про зупинення слідства, то вже, починаючи з 3 серпня, не можливо буде поновити термін досудового слідства і, таким чином він та Левін можуть взагалі уникнути відповідальності у цій справі”, - зазначила Закревська

Вона додала, що звернулася до Генпрокуратури з проханням, щоб виправили ситуацію, а саме - скасувати рішення про зупинення, піти до суду, щоб продовжити термін досудового слідства, відраховуючи його від грудня минулого року, а вже потім, за необхідності, зупинити слідство на період виконання міжнародних правових доручень.

“Якщо є підстави для скасування постанови про зупинення слідства і Мангер цього доб’ється, тоді все - терміни слідства неможливо буде поновити, і Мангер з Левіним вийдуть з кримінального переслідування взагалі”, - наголосила адвокат.

В свою чергу, один із адвокатів Мангера Олександр Шадрін також підтвердив, що прокуратура зупинила досудове слідство на час виконання міжнародних правових доручень.

“Була постанова прокурора. Мої колеги отримали постанову від 16 липня прокурора Калити про зупинення досудового розслідування відносно Мангера та Левіна у зв’язку з міжнародно-правовим співробітництвом”, - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, у прес-службі Генпрокуратури спростовують інформацію про те, що слідство у цій справі зупинено.

За словами речника ГПУ Андрія Лисенка, “що стосується справи Мангера, то ніяких призупинень немає. Наразі іде активне листування між органами прокуратури з компетентними органами іноземних держав в питаннях про міжнародну правову допомогу”.

У справі про вбивство Гандзюк засуджено виконавців цього злочину. В той же час щодо замовників і організаторів триває досудове слідство, а один із підозрюваних - Левін зараз переховується від слідства за межами України.

Читайте такожВбивство Гандзюк: голова Херсонської облради Мангер попросив Зеленського про зустріч

Довідка УНІАН. Громадська активістка Катерина Гандзюк померла у київській лікарні 4 листопада 2018 року. За три місяці до того в Херсоні невідомий хлюпнув їй в обличчя сірчаною кислотою, жінка отримала хімічні опіки більш як 30% тіла.

За підозрою в участі або співучасті в замаху на вбивство Гандзюк було затримано шістьох осіб. У серпні з-під варти звільнили одного з підозрюваних.

7 травня 2019 року Генеральна прокуратура направила до суду обвинувальний акт проти п’ятьох фігурантів справи про вбивство активістки: Грабчука, Васяновича, Вишневського, Торбіна і Горбунова.

Обвинувальний акт щодо п’ятьох фігурантів направили до Херсонського міського суду. Згодом Верховний суд задовольнив клопотання сторони обвинувачення про передачу кримінального провадження до Покровського райсуду Дніпропетровської області.

Також у справі про вбивство активістки фігурують раніше судимий громадянин Олексій Левін, голова Херсонської облради Владислав Мангер і колишній помічник народного депутата від «БПП» Миколи Паламарчука Ігор Павловський.