Активісти зазначили, що очікують на вирішення вищезгаданої проблеми без акцій ініціативи під Офісом президента / фото dumskaya.net

Активісти ініціативи "Хто замовив Катю Гандзюк?" просять президента України Володимира Зеленського вплинути на роботу Генеральної прокуратури з розслідування справи про вбивство активістки.

Відповідне звернення вони опублікували на сторінці ініціативи у Facebook у зв'язку з інформацією про те, що ГПУ зупинила слідство у справі Гандзюк, в якій підозрюваними фігурують голова Херсонської облради Владислав Мангер та Олексій Левін, для виконання міжнародно-правових доручень.

"Володимире Зеленський, минулого тижня Ви говорили, що справа Катерини Гандзюк і покарання винних у вбивстві нашої подруги для вас є принциповим питанням. Вже сьогодні Ви можете довести, що це дійсно так, вирішивши проблему, яка склалася, дякуючи Юрію Луценку. Вимагаємо від Вас та Вашої команди терміново звернути належну увагу на справу Катерини Гандзюк та змусити Генпрокуратуру просто робити свою роботу", - йдеться у зверненні.

Відео дня

Читайте такожВбивство Гандзюк: є ризик, що Мангер після 3 серпня взагалі уникне покарання - адвокат

Активісти зазначили, що очікують на вирішення вищезгаданої проблеми без акцій ініціативи під Офісом президента.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 24 липня, у ЗМІ з'явилась інформація про те, що Генпрокуратура зупинила слідство у справі Гандзюк, в якій підозрюваними фігурують Мангер та Левін, для виконання міжнародно-правових доручень.

Це кореспонденту УНІАН також підтвердила адвокат потерпілих Євгенія Закревська. Вона наголосила, що дана ситуація містить у собі ризик того, що невдовзі провадження проти Левіна та Мангера може бути взагалі закрито, таким чином вони уникнуть кримінальної відповідальності.

У прес-службі Генпрокуратури спростовують інформацію про те, що слідство в цій справі зупинено.

За словами речника ГПУ Андрія Лисенка, “що стосується справи Мангера, то ніяких призупинень немає. Наразі іде активне листування між органами прокуратури з компетентними органами іноземних держав в питаннях про міжнародну правову допомогу”.

У справі про вбивство Гандзюк засуджено виконавців цього злочину. В той же час щодо замовників і організаторів триває досудове слідство, а один із підозрюваних - Левін зараз переховується від слідства за межами України.

Довідка УНІАН. Громадська активістка Катерина Гандзюк померла у київській лікарні 4 листопада 2018 року. За три місяці до того в Херсоні невідомий хлюпнув їй в обличчя сірчаною кислотою, жінка отримала хімічні опіки більш як 30% тіла.

За підозрою в участі або співучасті в замаху на вбивство Гандзюк було затримано шістьох осіб. У серпні з-під варти звільнили одного з підозрюваних.

7 травня 2019 року Генеральна прокуратура направила до суду обвинувальний акт проти п’ятьох фігурантів справи про вбивство активістки: Грабчука, Васяновича, Вишневського, Торбіна і Горбунова.

Обвинувальний акт щодо п’ятьох фігурантів направили до Херсонського міського суду. Згодом Верховний суд задовольнив клопотання сторони обвинувачення про передачу кримінального провадження до Покровського райсуду Дніпропетровської області.

Також у справі про вбивство активістки фігурують раніше судимий громадянин Левін, голова Херсонської облради Мангер і колишній помічник народного депутата від «БПП» Миколи Паламарчука Ігор Павловський.