Активісти перейменували вулицю ім'ям Гандзюк / "Українська правда"

31 липня, в день річниці нападу на активістку Катерину Гандзюк, під Головним управлінням поліції в Херсонській області зібралися друзі вбитої, вони запалили димові шашки і перейменували вулицю ім'ям Гандзюк.

Читайте також"Вбивці Каті Гандзюк будуть покарані": на стіні Херсонської міськради з'єднання явився мурал, присвячений річниці нападу на активістку (фото)

Про це повідомили присутні на акції, передає "Українська правда".

"Близько 13:00 прийшли приблизно 50-60 друзів Каті. Вони запалили димові шашки і встановили табличку з назвою вулиці і номером будинку", - розповів учасник акції.

Він також додав, що до присутніх вийшов заступник начальника ГУ НП Олексій Манжиєвський і запевнив, що знімати табличку з ім'ям Катерини Гандзюк не будуть.

Як повідомляє кореспондент УНІАН, близько тридцяти активістів провели протестні акції біля будівлі Головного управління Нацполіціі в Херсонській області, біля будинку Ігоря Павловського (один з фігурантів справи Гандзюк) і біля будівлі, де знаходяться Херсонська облдержадміністрація та Херсонська облрада.

УНИАН
УНИАН

Під час будівлі біля Херсонської ОДА активісти палили фаєри, кидали петарди, а також писали на стінах будівлі образи на адресу голови Херсонської облради Владислава Мангера (його рідні та друзі Катерини Гандзюк вважають замовником її вбивства), а так само на адресу екс-голови ОДА Андрія Гордєєва і екс-заступника голови ОДА Євгена Ріщука, яких активісти вважають причетними до вбивства і. о. керуючий справами Херсонської міськради.

УНИАН
УНИАН

Під час розписування стін стався конфлікт між учасниками акції та співробітниками поліції, які охороняли громадський порядок. До рукоприкладства не дійшло, все обмежилося словесною перепалкою.

УНИАН
УНИАН

Йдучи, учасники акції протесту кинули кілька петард в сторону поліцейських, але одна з петард полетіла далі і впала на пішохідний тротуар в безпосередній близькості від випадкових перехожих. Ніхто не постраждав.

Серед учасників акції були батько Катерини Гандзюк - Віктор Михайлович, брат нардепа Мустафи Найєма - Масі Найєм, відомий столичний журналіст Богдан Кутєпов.

На акції був присутній батько вбитої активістки / "Українська правда"

Довідка УНІАН. Громадська активістка Гандзюк померла у київській лікарні 4 листопада 2018 року. За три місяці до того в Херсоні невідомий хлюпнув їй в обличчя сірчаною кислотою, вона отримала хімічні опіки більш як 30% тіла.

За підозрою в участі або співучасті в замаху на вбивство Гандзюк було затримано шістьох осіб. У серпні з-під варти звільнили одного з підозрюваних.

7 травня 2019 року Генпрокуратура направила до суду обвинувальний акт проти п’ятьох фігурантів справи про вбивство активістки: Микити Грабчука, Володимира Васяновича, В’ячеслава Вишневського, Сергія Торбіна і Віктора Горбунова.

6 червня суд оголосив їм вироки. Організатор виконання замаху на вбивство Гандзюк Торбін засуджений до 6 років та 6 місяців позбавлення волі. Виконавець злочину Грабчук отримав 6 років ув’язнення. Обвинувачені у пособництві Васянович і Горбунов засуджені до 4 та 3 років позбавлення волі відповідно, співучасник злочину Вишневський отримав 4 роки в’язниці.

У справі про вбивство Гандзюк фігурують раніше судимий громадянин Олексій Левін, голова Херсонської облради Владислав Мангер і колишній помічник народного депутата від "БПП" Миколи Паламарчука Ігор Павловський.

Також громадські активісти вважають, що до вбивства Гандзюк причетні колишній глава Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв та екс-заступник глави ОДА Євген Рищук.

19 червня Віктор Гандзюк на своїй сторінці у Facebook оприлюднив відкритого листа, в якому попросив Зеленського про конфіденційну зустріч з ним та активістами руху "Хто замовив Катю Гандзюк?".

Президент Володимир Зеленський відповів на відкритий лист батька вбитої активістки та погодився зустрітися.