Біля аеропорту "Київ" відкрили пам'ятник Сікорському / фото kiev.klichko.org

У Києві відкрили пам’ятник видатному авіаконструктору Ігорю Сікорському.

Монумент біля столичного аеропорту ім. Сікорського (колишній аеропорт «Жуляни») відкрив мер столиці Віталій Кличко, повідомляє його прес-служба.

Читайте такожПід Харковом бойовий літак перетворили на пам'ятник (фото)

“Сьогодні, в День української авіації, ми робимо ще один крок до увічнення пам’яті про видатного киянина. Відкриваємо пам’ятник всесвітньовідомому авіаконструктору Ігорю Сікорському. І тепер він зустрічатиме киян та гостей, що прибувають в столицю авіасполученням”, - сказав Кличко.

Як нагадали у прес-службі, попри те, що Сікорський більшу частину свого життя жив та працював у США, перший апарат вертикального злету він зібрав та запустив саме в Києві. У дворі садиби на Ярославовому Валу, де мешкала тоді родина Сікорських.

Скульптура Сікорського встановлена на постаменті у вигляді напівсфери зі стилізованою картою світу. Мер Києва подякував автору - молодому, але відомому скульптору Володимиру Журавлю, який працював над пам’ятником. Його роботи кияни вже знають і люблять. Це і скульптурна композиція на Поштовій площі "Діти, які запускають кораблики", і пам’ятник Іллі Муромцю.

фото kiev.klichko.org

Також мер подякував меценатам, за підтримки яких створили пам’ятник.

Кличко також підкреслив, що вже кілька років столична влада добивається, аби Міністерство оборони, на балансі якого перебуває будинок Сікорського, передало його громаді Києва, аби місто отримало можливість відреставрувати занедбане приміщення і створити в ньому музей.

фото kiev.klichko.org

Сікорський - всесвітньо відомий авіаконструктор. Увійшов до світової історії авіації як автор перших багатомоторних літаків та гелікоптерів. Створив перші у світі: чотиримоторний літак «Російський витязь», важкий чотиримоторний бомбардувальник і пасажирський літак «Ілля Муромець», трансатлантичний гідроплан, серійний вертоліт одногвинтової схеми.