Володимир Цемах / REUTERS

Київський апеляційний суд зобов’язав фігуранта справи МН17, бойовика терористичної операції «ДНР» Володимира Цемаха не залишати місце постійного проживання на тимчасово окупованій території Донецької області.

Про це заступник начальника одного з відділів Генпрокуратури, прокурор у цій справі Олег Пересада заявив в коментарі «Громадському». Відео коментаря телеканал оприлюднив у Twitter.

Пересада нагадав, що суд змінив Цемаху запобіжний захід з тримання під вартою на особисте зобов’язання.

Відео дня

Читайте такожВажливого фігуранта справи МН17 Цемаха можна видати Росії лише за однієї умови – генерал

«Особисте зобов’язання полягає у вимозі з’являтися за викликом слідчого, прокурора або суду, не залишати місця свого постійного проживання або повідомляти про зміну місця свого постійного проживання… Зважаючи на те, що місцем його постійного проживання є непідконтрольна українській владі територія, я не знаю, куди він відправляється», - заявив він.

Прокурор наголосив, що не згодний з таким рішенням суду, але воно не підлягає оскарженню.

«Серед ризиків - намагання особи ухилитися від досудового розслідування, подальшого суду та відбуття особою покарання, можливість впливати на свідків, а також можливість іншим чином вплинути на встановлення істини, оскільки у пана Цемаха є дуже багато спільників, і вони поки що не всі встановлені», - наголосив він.

За словами прокурора, Цемах підозрюється у скоєнні особливо тяжких злочинів, і слідство має достатньо доказів проти нього.

«Цемах підозрюється у вчиненні двох злочинів – безпосередня участь у діяльності терористичної організації «ДНР» та організація теракту, внаслідок якого загинули четверо українських військових», - сказав прокурор.

Пересада не виключив, що Цемах втече і переховуватиметься від слідства.

Також Пересада повідомив, що Цемаху загрожує покарання у вигляді довічного позбавлення волі.

Читайте такожЄвродепутати просять Зеленського не видавати Росії важливого фігуранта справи МН17 Цемаха

Як повідомляв УНІАН, наприкінці червня на тимчасово окупованій території Донецької області, у місті Сніжному, СБУ затримала колишнього зенітника «ДНР» Цемаха у зв'язку зі справою про катастрофу малайзійського літака «Боїнг-777» рейсу MH17. Його утримували під вартою.

Дослідники міжнародної групи розслідувачів Bellingcat припускали, що Цемах причетний до збиття «Боїнга» і був свідком цих подій. У Bellingcat переконані, що арешт Цемаха може мати істотний вплив на розслідування Спільної слідчої групи.

Наприкінці серпня засновник міжнародної групи розслідувачів Bellingcat Еліот Гіґґінс припустив, що Цемах включений в список на обмін утримуваними особами між Україною та РФ.

Водночас адвокат екс-бойовика Роман Гонтарєв у коментарі УНІАН заявив, що йому про це нічого не відомо. В СБУ відмовились коментувати цю інформацію.

Сьогодні, 5 вересня, Київський апеляційний суд ухвалив рішення змінити Цемаху запобіжний захід з тримання під вартою на особисте зобов'язання.

Читайте такожУ Bellingcat розповіли, як відбувалось розслідування збиття MH17

Довідка УНІАН. Літак авіакомпанії Malaysia Airlines, який виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, було збито 17 липня 2014 року над окупованою Росією територією Донецької області. Загинули всі 298 людей, які перебували на борту. Більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.

24 травня 2018 року Спільна слідча група, до складу якої входять представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів й України, дійшла висновку, що зенітний ракетний комплекс «Бук», пострілом з якого було збито літак, належав 53-й зенітно-ракетній бригаді збройних сил РФ, яка дислокується в Курську.

19 червня 2019 року міжнародна Спільна слідча група заявила, що першими чотирма підозрюваними в трагедії рейсу МН17 є російський терорист Ігор Гіркін (Стрєлков), який влітку 2014 року був так званим «міністром оборони ДНР», російський генерал Сергій Дубинський (позивний «Хмурий»), який керував «розвідкою ДНР», Олег Пулатов (позивний «Гюрза»), який у 2014 році був «головою 2-го відділу ГРУ ДНР», а також Леонід Харченко (позивний «Крот»), який був ватажком «розвідувального батальйону» бойовиків.

Суд над підозрюваними у збитті малайзійського «Боїнга» розпочнеться 9 березня 2020 року.