Володимир Цемах / REUTERS

Слідчі зі Спільної слідчої групи (JIT) хотіли порозмовляти з колишнім бойовиком угруповання "ДНР" Володимиром Цемахом, але через рішення суду його звільнити з-під варти це буде складно.

Про це у коментарі Радіо Свобода повідомила речниця JIT Брехтьє ван де Мосдейк.

"Ми хотіли з ним поговорити, а тепер це буде складно. Хотілося б, що він залишався в Україні, щоб ми могли з ним поговорити", – сказала вона, відмовившись прокоментувати рішення українського суду.

Відео дня

Читайте такожРодичі жертв MH17 виграли суд в США у справі проти Гіркіна: $400 мільйонів компенсації - ЗМІ (відео)

При цьому вона заявила, що рішення суду на справу МН17 не вплине.

 "Це не означає, що розслідування справи MH17 буде зупинене, воно триватиме. Але нам шкода, якщо ми не зможемо з ним поговорити", – наголосила речниця.

Також вона відмовилась відповідати, чи намагалися слідчі з JIT допитати Цемаха, коли його затримали українські спецслужби.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці червня колишнього зенітника Цемаха було затримано на тимчасово окупованій території в Донецькій області, у місті Сніжному, в зв'язку зі справою про катастрофу малазійського літака «Боїнг-777» рейсу MH17.

30 липня Київський апеляційний суд відхилив скаргу адвокатів на арешт Цемаха та залишив в силі рішення суду першої інстанції про тримання його під вартою.

Наприкінці серпня засновник міжнародної групи розслідувачів Bellingcat Еліот Гіґґінс припустив, що Цемах включений в список на обмін утримуваними особами між Україною та РФ. Водночас адвокат Гонтарєв у коментарі УНІАН заявив, що йому про це нічого не відомо, і висловив сумнів в тому, що припущення засновника Bellingcat відповідає дійсності. У СБУ відмовились коментувати цю інформацію.

5 вересня Київський апеляційний суд звільнив Володимира Цемаха з-під варти.

Довідка УНІАН. Літак авіакомпанії Malaysia Airlines, який виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, було збито 17 липня 2014 року над окупованою Росією територією Донецької області. Загинули всі 298 людей, які перебували на борту. Більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.

24 травня 2018 року Спільна слідча група, до складу якої входять представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів й України, надала додаткові докази ключової ролі Росії в катастрофі рейсу MH17.

Група дійшла висновку, що зенітний ракетний комплекс «Бук», пострілом з якого було збито літак, належав 53-й зенітно-ракетній бригаді збройних сил РФ, яка дислокується в Курську.

19 червня 2019 року міжнародна Спільна слідча група заявила, що першими чотирма підозрюваними в трагедії рейсу МН17 є російський терорист Ігор Гіркін (Стрєлков), який влітку 2014 року був так званим «міністром оборони ДНР», російський генерал Сергій Дубинський (позивний «Хмурий»), який керував «розвідкою ДНР», Олег Пулатов (позивний «Гюрза»), який у 2014 році був «головою 2-го відділу ГРУ ДНР», а також Леонід Харченко (позивний «Крот»), який був ватажком «розвідувального батальйону» бойовиків.

Суд над підозрюваними у збитті малайзійського «Боїнга» розпочнеться 9 березня 2020 року.