Кива неодноразово робив гучні заяви щодо активістів / фото прес-служби СПУ

Активісти ініціативи "Хто замовив Катю Гандзюк?" вимагають не включати народного депутата від фракції "Опозиційна платформа – За життя" Іллю Киву до складу тимчасової слідчої комісії з розслідування відомостей щодо нападів на активістів.

Про це повідомляється на сторінці ініціативи у Facebook.

"Нам хотілося б нагадати всім депутатам, які будуть голосувати за склад ТСК, та панові головуючому про те, що Ілля Кива не може бути включений до складу ТСК, оскільки має очевидний конфлікт інтересів з ключовими фігурантами розслідувань. Так, в ефірі на «Еспресо.TV» Кива заявив, що Катерина Гандзюк є корупціонеркою. Ця заява була зроблена ще тоді, коли Катерина була жива і перебувала у лікарні після нападу. Батько Катерини подав в суд на Киву і виграв його. Суд зобов’язав Киву спростувати недостовірну інформацію шляхом повідомлення в ефірі телеканалу «Еспресо.TV». Чого Ілля Кива не зробив досі", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Читайте такожАдвокати Мангера намагаються скасувати вирок виконавцям убивства Гандзюк - активісти

Крім того, наголошують активісти, Кива перебуває у судовому протистоянні з ще одним активістом, чия справа розглядається в ТСК, — Сергієм Стерненком.

За даними ініціативи, Кива неодноразово робив гучні заяви на його адресу, погрожував йому смертю та звинувачував в злочинах, яких Стерненко не скоював.

"За таких умов нам здається неприпустимим допускати Іллю Киву до роботи в ТСК, оскільки абсолютно очевидним є той факт, що він буде всіляко заважати об'єктивному і чесному розслідуванню, він особисто в ньому не зацікавлений", - підкреслили активісти.

Вони також наголосили, що Регламент Верховної Ради не допускає включення в склад ТСК депутатів, що мають особистісний інтерес в розслідуванні.

"І ми закликаємо всіх народних депутатів не допустити знущання над законом, регламентом і здоровим глуздом і не голосувати за той склад ТСК, де буде помічено Іллю Киву. Справа Катерини Гандзюк і інших активістів, які постраждали від свавілля місцевої влади, організованої злочинності й МВС є вкрай важливою і знаковою... Ви є першим складом ВР, чия діяльність у сфері розслідування системних злочинів може принести результати та змінити все українське суспільство. Але це неможливо за умов, якщо там опиниться Ілля Кива. Ми застерігаємо вас від такого кроку і попереджаємо, що будемо всіляко протидіяти Комісії в тому випадку, якщо в ній опиниться Кива", - додають учасники ініціативи.

Як повідомляв УНІАН, правозахисні й громадські організації вимагають від Верховної Ради створити нову тимчасову слідчу комісію з розслідування нападів на Катерину Гандзюк та інших активістів з терміном діяльності в один рік.

Відповідну заяву до депутатських фракцій, яку підтримали понад 20 громадських та правозахисних організацій, було оприлюднено 5 вересня на сторінці «Медійної ініціативи за права людини» у Facebook.

Правозахисники нагадують, що у листопаді 2018 року було створено ТСК для проведення розслідування відомостей щодо нападів на громадських активістів. У звіті ТСК, який було затверджено ВР в липні 2019 року, вказано на провали правоохоронних органів під час розслідування справ нападів на громадських активістів.

«Проте з боку правоохоронців не було зроблено жодного висновку зі звіту ТСК. Замовники цих нападів продовжують перебувати на волі, жодного відповідального за саботаж розслідування цих нападів не було притягнуто до відповідальності, а потерпілі мають небезпідставні побоювання, що найближчим часом ці справи почнуть просто закривати», - наголосили автори заяви. Вони переконані, що лише активний контроль з боку парламенту дозволить довести розслідування нападів на активістів до логічного закінчення - покарання всіх замовників.