Окупанти переслідують також активістів, які фіксують незаконні обшуки у затриманих / УНІАН

Кримська правозахисна група зафіксувала 374 факти кримінального чи адміністративного переслідування за участь у мирних зібраннях за період окупації півострова.

Про це заявив аналітик КПГ Александров Сєдов під час виступу на конференції з людського виміру ОБСЄ у Варшаві, повідомляє КПГ у Facebook.

Читайте такожСША закликали Росію пустити місію ОБСЄ в анексований Крим (відео)

Відео дня

За його словами, щонайменше у 24 випадках виносилося рішення про адміністративний арешт, а загальна сума призначених штрафів сягає 4 мільйонів рублів.

"Влада Російської Федерації продовжує використовувати в Криму погоджувальний механізм для заборони проведення мирних зборів і переслідування осіб, які проводять мирні зібрання без узгодження з владою. Основним інструментом переслідування є статті адміністративного кодексу, які передбачають покарання у вигляді штрафу або арешту за проведення мирного зібрання без отримання дозволу від влади", - розповів експерт.

Сєдов зазначив, що найчастіше під переслідування потрапляють учасники та організатори заходів з критикою влади РФ або місцевих адміністрацій, акцій проти політичного і релігійного переслідування в Криму, а також активісти, які фіксують дії силових структур РФ під час проведення масових обшуків.

Він також наголосив, що окупанти обмежують можливість проведення українських і кримськотатарських національних свят або заходів, присвячених роковинам депортації кримськотатарського народу.

Одним із прикладів таких дій РФ цього року є відмова адміністрації села Зарічне мусульманам у проведенні релігійного свята "Курбан Байрам" 9 серпня. Приводом для відмови стала відсутність в організаторів додаткового письмового узгодження з Духовним управлінням мусульман Криму.

"Крім заборон, влада використовує практику залякування. Співробітники поліції завчасно вручають активістам попередження з погрозами адміністративного або кримінального переслідування за проведення несанкціонованих заходів. Щонайменше сім таких попереджень вручили кримськотатарським активістам перед роковинами депортації у травні 2019 року, ще три - перед Днем кримськотатарського прапора у червні" , - додав аналітик КПГ.

За його словами, ще одним порушенням свободи мирних зібрань є обмеження місць для проведення мирних зібрань в окупованому Криму.

Так, у грудні 2018 року в Севастополі три дозволених для проведення мирних зібрань місця перенесли з центру міста у передмістя.

"Необхідність отримання дозволу від влади на проведення мирних зібрань і обмеження списку місць для їх проведення порушує керівні принципи ОБСЄ зі свободи мирних зібрань, а саме позитивне зобов'язання держави щодо сприяння мирним зібранням та презумпцію на користь проведення зборів", - підкреслив Сєдов.

Він зазначив, що КПГ рекомендує країнам-учасницям ОБСЄ звернути увагу, що РФ своїми діями в Криму порушує свої зобов'язання перед ОБСЄ у сфері людського виміру, а застосування норм російського права на окупованій території України порушує Міжнародне гуманітарне право.

У зв'язку з цим правозахисники закликали ОБСЄ розробити ефективний механізм протидії стосовно країн, які систематично порушують свої зобов'язання.