Аптечні наркотики можна доволі просто придбати в багатьох аптеках / фото: pixabay.com

Наркомісткі препарати, які мали би продаватися виключно за рецептом, запросто можна купити в будь-якій аптеці.

Про це йдеться в сюжеті програми "Гроші".

Читайте такожНаркотики для паломників: в Умані затримали торговців амфетаміном та марихуаною (відео)

Популярними, зокрема, є такі препарати, як "Кодтерпін" (засіб від кашлю) та "Налбуфін" (знеболювальний засіб). Коштують аптечні наркотики дешевше, ніж традиційні наркотики, та й купити їх значно легше у звичайній аптеці.

Допомогти в розслідуванні зголосився Ілля, який перебуває в ремісії вже більш як рік. Наркотики він почав вживати ще у школі.

Як виявилося, аби придбати в аптеці наркотичні препарати, потрібно знати кодові слова.

Так, в одній із аптек аптекарка без жодного сумління продає наркотики, навіть не запитавши рецепта. Пачка "Кодтерпіну" тут коштує 40 гривень, а ампула "Налбуфіну" – 25 гривень. За 4 платини й 2 ампули в цій аптеці віддали 370 гривень – ціна значно вища, адже без рецепту. Чеку, звісно ж, ніхто не видав.

В іншій аптеці, аптекарка, почувши кодове слово, без вагань і запитань просто дає запитувані препарати. Однак потім журналістам, які зайшли до приміщення з відеокамерами, аптекарка заперечує, що продала препарати. 

Журналісти викликали правоохоронців. Поки чекали, виявилося, що ця аптека доволі популярне серед наркоманів місце. З приїздом правоохоронців аптекарка вимкнула світло й відмовилася розмовляти із поліцією. Слідчий групи документально зафіксував свідчення про всі аптеки, де продавали наркотики – у 2 із 6 перевірених аптек.

За словами активіста і правозахисника Євгена Чепелянського, кількість таких аптек вимірюється десятками. Йому уже вдалося закрити декілька із них.