Розслідування передають до Держбюро розслідувань, НАБУ, СБУ тощо / фото УНІАН

З 20 листопада 2019 року прокурори не вестимуть досудове розслідування, але будуть продовжувати організовувати й координувати слідство.

Про це повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

Читайте такожАнтикорупційний суд оголосив обвинувальний акт екс-прокурору Сусу

Відео дня

Усі незавершені розслідування передають до Держбюро розслідувань, НАБУ, СБУ тощо.

Нагадаємо, згідно з Основним Законом і Законом України «Про прокуратуру», досудове розслідування не є функцією ГПУ.

У «Перехідних положеннях» Конституції України й КПК України йдеться, що до створення ДБР повноваження щодо досудового розслідування здійснюють слідчі прокуратури, а після початку його роботи – мають завершити розслідування у визначений строк або розв'язати питання про доручення його здійснення іншим органам досудового розслідування.

Довідка УНІАН. Розслідуванням справ Майдану займалося Управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури. Після 20 листопада у зв’язку із втратою органами прокуратури функцій проводити досудові розслідування всі справи щодо подій осені-зими 2013-2014 рр. передадуть до ДБР.

У зв’язку з цим родичі Героїв Небесної сотні, постраждалі під час Революції гідності, їхні адвокати та активісти побоюються розвалу «майданівських справ» й неодноразово вимагали від влади ухвалити зміни до закону про ДБР, якими передбачити, що слідчі з Генпрокуратури, поліції, СБУ, а також прокурори ГПУ, які розслідували справи Майдану, можуть поза конкурсом перейти до відповідного підрозділу ДБР. Разом з тим у бюро навіть не створено підрозділ з розслідування справ Майдану.