Епіфаній зазначив, що РФ хоче захопити собор ПЦУ у Сімферополі і знести храм в Євпаторії / фото УНІАН

Глава Православної церкви України Епіфаній закликав вжити заходів у зв’язку з планами окупантів знищити храм ПЦУ у Криму.

Про це йдеться в офіційній заяві Священного Синоду.

Як зазначається, мова йде про намір РФ незаконно виселяти Кримську єпархію ПЦУ з кафедрального собору Володимира та Ольги у Сімферополі.

Відео дня

«Звертаємося до президента Володимира Зеленського, Кабінету міністрів, правоохоронних органів дати належну оцінку вище згаданим діям окупаційної російської влади у Криму та вжити можливих заходів для їх припинення, у тому числі дипломатичним шляхом», — закликав Епіфаній.

Читайте такожВ ООН заборонили російським окупантам виселяти Кримську єпархію ПЦУ з храму в Сімферополі

Він також просить невідкладно прийняти рішення уряду щодо вирішення питання власності на приміщення собору і єпархіального управління.

«Цей крок продемонструє юридичну і моральну підтримку українській громаді Криму з боку нашої держави та дасть можливість більш ефективно захистити її права на міжнародному рівні», — зазначив глава ПЦУ.

Крім того, Епіфаній закликав відреагувати на ситуацію й світову спільноту, зокрема, ООН і ОБСЄ.

«Ці прояви агресивного ставлення окупаційної російської влади у Криму є продовженням політики порушення права на свободу совісті, яку вона систематично здійснює з початку окупації півострова і від якої страждають не тільки громади Православної церкви України, а й інші релігійні спільноти, зокрема протестанти й мусульмани» , — додав він.

Раніше повідомлялося, що окупаційна адміністрація у Криму планує знести храм ПЦУ в Євпаторії.