Бойова міна МОН-50, яку було вилучено в Антоненка / скріншот з відео

Триває експертиза вилученої у Андрія Антоненка, який підозрюється у причетності до вбивства журналіста Павла Шеремета, міни МОН-50.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко повідомив у коментарі журналістам.

Геращенко зауважив, що Шеремет «був вбитий саморобним вибуховим пристроєм, який був зроблений на базі однієї половинки міни МОН-50».

Відео дня

«Зараз триває експертиза вилученої у Антоненка 1/2 міни МОН-50. Вирішується питання, яке ДНК є на цій міні, які відбитки пальців, який вибуховий пристрій, звідки ця міна могла взятися… Ми не можемо на сьогодні стверджувати, чи має саме ця одна половинка міни МОН-50 (стосунок – УНІАН) до питання вибуху автівки Павла Шеремета», - сказав Геращенко.

Читайте такожСправа Шеремета: МВС заявляє про нові факти проти Антоненка (відео)

Водночас він підкреслив, що правоохоронці мають багато питань, адже «не в кожного громадянина є міни МОН-50 вдома, бойові міни».

Геращенко зауважив, що слідчі будуть встановлювати, звідки Антоненко міг взяти таку небезпечну зброю, і хто розділив її на дві частини.

«Нас дуже цікавить, де друга половинка цієї міни», - додав він.

Також на запитання, чи після експертизи можна буде зрозуміти, чи саме іншою половиною саме цієї міни був вбитий Шеремет, Геращенко зазначив: «Звісно, експертам поставлено завдання: на основі вилучених останків міни із саморобного вибухового пристрою, яким був підірваний Павло Шеремет, зрівняти, яка саме використовувалася вибухівка, з яким хімічним аналізом, які саме вражаючі елементи були в міні, яка була використана для підриву Павла Шеремета, і в міні, яка була знайдена у Антоненка. Якщо експерти скажуть, що вони тотожні, то буде ще більше запитань, якщо скажуть, що не тотожні, тоді все одно будемо запитувати в Антоненка, звідки він це взяв, хто йому дав цю міну».

Як повідомляв УНІАН, Шеремет загинув у центрі Києва вранці 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля.

12 грудня 2019 року в Національній поліції заявили, що у причетності до вбивства Шеремета підозрюють п'ятьох осіб: музиканта, ветерана АТО Антоненка, лікаря Юлію Кузьменко (псевдонім «Ліса»), військову медсестру Яну Дугарь і подружжя добровольців Інни («Пума») і Владислава («Буча») Грищенків.

Читайте такожСправа Шеремета: один з підозрюваних подав апеляцію на запобіжний захід

Підозри вручили Кузьменко, Антоненку та Дугарь, їм також обрано запобіжні заходи.

18 грудня у поліції заявили, що перед обшуком у квартирі Антоненко попросив брата дружини винести з помешкання міну.

У поліції додали, що 13 грудня слідчі під час обшуку в офісі, що розміщений на першому поверсі будинку, де жив підозрюваний, виявили предмет, схожий на протипіхотну міну МОН-50.

«Очевидці у своїх поясненнях вказали, що сусід із третього поверху (брат дружини Антоненка, який проживає спільно із ним) залишив на зберігання предмет, назвавши його роутером. Вказаний предмет був захований у купюроприймач терміналу», - повідомляли у поліції.