Моряки отримали статус учасника бойових дій / фото УНІАН

Верховна Рада надала статус учасника бойових дій морякам, захопленим у полон Росією в листопаді 2018 року в районі Керченської протоки.

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення закону про внесення змін до статті 6 закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (щодо забезпечення прав військовослужбовців Військово-морських сил та Повітряних сил Збройних сил України на отримання статусу учасника бойових дій, № 1197) проголосували 317 народних депутатів.

Законом віднесено до учасників бойових дій членів екіпажів кораблів, катерів, суден забезпечення, літаків та вертольотів, інших осіб, які, перебуваючи на борту кораблів, катерів, суден забезпечення, літаків (вертольотів) Збройних сил України, Державної прикордонної служби України та Національної гвардії України, захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України та брали безпосередню участь у виконанні бойових (службових) завдань в умовах безпосереднього зіткнення та вогневого контакту з військовими формуваннями інших держав і незаконними збройними формуваннями.

Відео дня

Читайте такожСто днів після полону. Як живуть звільнені з російських катівень українські моряки

Законом поширено дію на правовідносини, які виникли з початку тимчасової окупації частини території України (20 лютого 2014 року) і передбачено, що порядок надання та позбавлення статусу учасника бойових дій зазначеній категорії осіб визначається Кабінетом міністрів.

У пояснювальній записці сказано, що на сьогодні визначаються 20 категорій осіб, які належать до учасників бойових дій. "Однак чинні норми не повною мірою враховують реалії протидії України збройній агресії Російської Федерації, що триває з 20 лютого 2014 року. Так, 25 листопада 2018 року під час виконання бойового завдання в акваторії Чорного моря та Керченській протоці були обстріляні та затримані військовими формуваннями Російської Федерації 24 військовослужбовці Військово-морських сил Збройних сил України, які перебували у складі екіпажів малих броньованих артилерійських катерів “Бердянськ”, “Нікополь” та рейдового буксиру “Яни Капу”, - сказано в пояснювальній записці. При цьому, згідно з чинним законом “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, це бойове зіткнення не може бути підставою надання українським військовослужбовцям статусу учасника бойових дій, оскільки відповідні питання надання такого статусу врегульовані стосовно застосування військ на суходолі (у межах районів проведення антитерористичної операції.

Запропоновані зміни врегульовують питання надання статусу учасника бойових дій екіпажам кораблів, катерів, суден забезпечення та повітряних суден у разі їхньої участі в бойових діях проти військових формувань інших держав, терористичних організацій, незаконних збройних формувань у майбутньому.