REUTERS

Співробітники Служби безпеки України отримали чергові докази вербування проросійськими терористами в`язнів, переданих до українських пенітенціарних установ.

Читайте такожУ школах "ДНР" терористи хочуть зробити українську мову необов’язковою

Про це повідомили у прес-центрі СБУ.

Відео дня

«За словами засуджених, умовою їхнього обміну та переміщення на підконтрольну Україні територію є підписання зобов’язання про негласну співпрацю із так званими силовими структурами квазіреспублік», - йдеться у повідомленні.

У СБУ зазначають, щоб отримати у в`язнів згоду бойовики застосовують залякування, шантаж, побиття, погрожують їхнім родинам. Крім того, засуджених утримують у жахливих умовах – у колоніях «Л/ДНР» немає опалення, медичної допомоги, не вистачає їжі.

Незгодних із такими тюремними порядками сепаратисти залучають до робіт на своїх передових позиціях: в`язні будують бліндажі, риють окопи.

Свідчення про саме такі методи терористів надав СБУ один із етапованих в`язнів. Чоловік, переміщений із колонії з непідконтрольної частини Луганщини, мав після завершення терміну покарання збирати для терористів інформацію про місця дислокації, склад та маршрути пересування українських військових підрозділів і військової техніки. Проте чоловік звернувся до СБУ і надав детальні свідчення про обставини свого вербування і отримане завдання.

У СБУ попереджають, що державна зрада карається позбавленням волі на строк до п’ятнадцяти років. Водночас від кримінальної відповідальності звільняються громадяни, які не вчиняли на виконання злочинного завдання жодних дій і добровільно заявили органам державної влади про свій зв’язок із ворожими спецслужбами.