У Львові вшанували пам'ять Бандери / фото city-adm.lviv.ua

У Львові сьогодні, 1 січня, керівництво міста та області, громадськість вшанували 111-ту річницю від дня народження голови Проводу ОУН Степана Бандери.

Читайте також"Я хочу ходити проспектом Бандери, а не Сталіна": Сенцов побажав українцям перемоги

Як повідомляє Львівська міська рада, до пам’ятника Степану Бандері (пл. М. Кропивницького) поклали квіти, а опісля відбулася спільна молитва за Україну та громадське віче.

Відео дня

«Історія України не раз доводила і показувала те, що попри знецінення та применшення, приховування, вона завжди залишалась героїчною. Вона була героїчною завдяки тим постатям, які її творили. Степан Бандера був, є і завжди буде залишатись уособленням такої боротьби, боротьби, коли ти не прикриваєшся національною ідеєю, а навпаки — прикриваєш її, коли ти віддаєш найцінніше і не знаєш, що може бути в майбутньому. Постать Степана Бандери — це був як образ боротьби за всю Україну», — сказав заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні в Києві відбудеться традиційна смолоскипна хода, приурочена дню народження очільника ОУН Степана Бандери.

***Степан Бандера народився 1 січня 1909 -го у селі Старий Угринів на Івано-Франківщині. 1928-го переїхав до Львова. Навчався у Високій політехнічній школі, зараз – "Львівська політехніка". У 1932-му Бандера приєднався до визвольного руху України. Виконував обов'язки крайового провідника Організації українських націоналістів. В 1933-му повноцінно зайняв цей пост та очолив ОУН Західної України.

Під керівництвом Бандери ОУН здійснили три найгучніших політичних вбивства в своїй історії. Зокрема ліквідували Олексія Майлова, агента НКВС і секретаря посольства СРСР у Львові. У 1934-му Бандеру заарештували польською поліцією і засудили до довічного ув'язнення. В 1939-му охорона і адміністрація в'язниці, в якій відбував термін голова ОУН, втекли через критичну ситуацію на фронті, тому Бандера разом з іншими в'язнями вийшов на свободу.

У 1941-му його обрали головою Проводу ОУН. Після проголошення "Акту відновлення Української Держави", його схопили нацисти і ув'язнили в концтаборі "Заксенгаузен". Там він перебував до 1944-го.

Останні роки свого життя Бандера провів у Мюнхені. В 1959 році був вбитий радянським агентом Богданом Сташинським.