Епіфаній підкреслив, що ПЦУ впевнено зростає і зміцнюється / фото УНІАН

Отримання томосу можна порівняти з Актом проголошення незалежності України.

Про це написав в Facebook предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній з нагоди отримання томосу про автокефалію ПЦУ.

«Рік тому у різдвяний Святвечір до Києва було привезено історичний документ, який засвідчив, що відтепер і назавжди помісна Православна церква України – незалежна та рівна в усьому з іншими церквами-сестрами», - написав митрополит Епіфаній.

Він додав, що цей документ довершив справу, витоки якої лежать у глибині віків. «Адже патріарший та синодальний томос про автокефалію для всієї повноти єдиної помісної української православної церкви проголошує, що наша, започаткована проповіддю апостола Андрія Першозваного та народжена понад тисячу років тому в хрещальних водах річки Дніпро, Церква – зросла та утвердилася для самостійного буття», – відзначив він.

Читайте такожДо ПЦУ вже приєдналися близько 600 парафій Московського патріархату - митрополит Епіфаній

«Я вже говорив, що отримання томосу можна порівняти з Актом проголошення незалежності України. Тож рік тому ми з вами отримали довгоочікуване ствердження духовної незалежності! І ми безмірно вдячні Богу за все: за те, що Він благословив буття українського народу, дав нам свободу, благословив мати незалежну державу та помісну автокефальну Українську православну церкву. Вдячні Йому за всі перемоги й здобутки, навіть і за тимчасові труднощі й перешкоди, долаючи які ми стаємо сильнішими», - додав він.

Митрополит Епіфаній підкреслив, що Православна церква України впевнено зростає і зміцнюється.

«Помісна Українська православна церква зростає і зміцнюється, підтверджуючи свою зрілість. Ми радіємо рішенню інших помісних церков мати з Православною церквою України євхаристійне єднання та канонічне спілкування, приймаючи її як свою церкву-сестру. Впевнено зростає і наша велика церковна родина: збільшується кількість громад та парафій, будуються й освячуються нові храми, ми з любов’ю зустрічаємо кожного вірянина, який приходить до нашої церкви. Знову і знову повторюємо заклик єднання до всіх наших братів і сестер, хто ще має сумніви щодо майбутнього шляху для Української православної церкви: двері помісної церкви і наші серця відкриті для вас!» - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня 2018 року Об'єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Єпіфанія предстоятелем єдиної помісної Православної церкви України.

6 січня 2019 року в соборі святого Георгія у Стамбулі вселенський патріарх Варфоломій вручив митрополиту Епіфанію томос про надання автокефалії ПЦУ.