Суд може взяти до розгляду скаргу адвокатів екс-«беркутівців» навіть попри те, що вона оскарженню не підлягає / yaizakon

Адвокати екс-«беркутівців» оскаржили відвід прокурорів, призначених генеральним прокурором Русланом Рябошапкою.

Читайте такожСправа екс-"беркутівців": суд відвів нових прокурорів на вимогу захисту родин Небесної Сотні

Про це повідомляється на сторінці Адвокатської дорадчої групи у Facebook.

Відео дня

Зазначається, що захисники екс-«беркутівців» Горошинський і Варфоломеєв звернулися з апеляційною скаргою до Київського апеляційного суду на ухвалу суду присяжних Святошинського районного суду Києва, якою було задоволено клопотання потерпілих про відвід прокурорів, призначених у цю справу 29 грудня генпрокурором замість попередньо групи прокурорів, які вели цю справу від самого початку.

Наголошується, що, відповідно до норм Кримінального процесуального кодексу України, така ухвала не підлягає оскарженню.

В Адвокатській дорадчій групі припускають, що суд може взяти до розгляду скаргу адвокатів екс-«беркутівців» навіть попри те, що вона оскарженню не підлягає.

Як повідомляв УНІАН, Святошинський районний суд Києва розглядає справу проти екс-«беркутівців» Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олександра Марінченка, Сергія Тамтури й Олега Янішевського, яких обвинувачують у масових розстрілах людей на Майдані 20 лютого 2014 року. Станом на лютий 2018 року слідством було встановлено 48 фактів убивств та 80 фактів замахів на вбивства людей 20 лютого 2014 року в центрі Києва.

28 грудня 2019 року під час судового засідання стало відомо, що генпрокурор Руслан Рябошапка змінив групу прокурорів у цій справі. Олексія Донського, Яніса Сімонова, Ігоря Земскова та Дениса Іванова, які 5 років представляли обвинувачення у справі, остаточно відсторонили від участі у цьому кримінальному провадженні.

Того ж дня Апеляційний суд Києва відпустив екс-«беркутівців» під особисті зобов`язання.

29 грудня у Донецькій області відбувся обмін утримуваними особами між українською стороною і представниками ОРДЛО. Україні повернули 76 людей в обмін на 124 особи зі списку ОРДЛО. В рамках обміну Україна передала екс-«беркутівців».

14 січня Святошинський райсуд Києва за клопотанням адвоката родин Героїв Небесної сотні Закревської відвів трьох нових прокурорів у справі проти екс-«беркутівців» - Олександра Шевеленка, Дениса Суботіна та Марину Мазепіну.

Водночас суд не розглядав питання про відвід ще одного нового прокурора у справі - Сергія Куцого, оскільки він був відсутній на засіданні.

Суд надав Офісу генпрокурора два місяці на призначення нових прокурорів у справі екс-«беркутівців» і на ознайомлення їх з матеріалами цього провадження.