Президент України Віктор ЮЩЕНКО наполягає, аби всі без винятку норми Закону «Про внесення змін до Закону України "Про Митний тариф України" набули чинності з моменту опублікування.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив сьогодні під час прес-конференції перший заступник розділу Секретаріату Президента Олександр ШЛАПАК.

«Президент повернув цей закон у Верховну Раду з пропозицією повторно розглянути. Президент пропонує сьогодні нашим народним обранцям прийняти закон без будь-яких винятків. Закон відповідно до взятих нами зобов`язань має набути чинності з моменту його опублікування. Такі наші зобов`язання відповідно до вимог Світової організації торгівлі і, безперечно, вони повинні бути виконані, - сказав О.ШЛАПАК. – Підписання закону в такому форматі (у форматі, який був прийнятий ВР і ветований Президентом) грубо порушує Конституцію і закони нашої держави».

Відео дня

Також О.ШЛАПАК відзначив, що з ухваленням цього закону почали надходити «листи з претензіями» від основних торговельних партнерів України, які так і не можуть зрозуміти, чи збирається Україна ставати членом СОТ і виконувати взяті на себе зобов`язання».

За його словами, торговельні партнери України у відповідь на подолання парламентом вето Президента, хоча, на думку О.ШЛАПАКА, це малоймовірно, можуть зробити "адекватні дії" – це як вимоги компенсації за фінансові втрати, викликані ухваленням Україною такого закону, так і відкликання підпису з двосторонніх договорів у рамках вступу України до СОТ.

Як повідомляв УНІАН, 20 червня В.ЮЩЕНКО ветував Закон України «Про внесення змін до Закону «Про Митний тариф України».

Довідка УНІАН. 3 червня Верховна Рада прийняла Закон “Про внесення змін до Закону України "Про Митний тариф України" (про приведення у відповідність ставок ввізного мита до рівня, визначеного графіком тарифних зобов`язань України щодо вступу до СОТ на 2008 рік).

При цьому визначено, що закон набере чинності з дня його опублікування, окрім положень про зміну ставок ввізного мита з деяких товарних позицій (у плані м`яса, алкогольних і безалкогольних напоїв, какао-порошку і шоколаду, автомобілів), відмічених в абзаці другому розділі II цього закону, які наберуть чинності з 1 січня 2009 року).