Фото УНИАН

Про це повідомляє інтернет-видання Полтавщина. Сторона звинувачення стверджує, що екс-податківець Звонков, використовуючи своє службове становище, протягом 2007-2014 років отримував від підприємців і підприємств хабарі, внаслідок чого заробляв багатомільйонні суми і передавав ці кошти своїй дружині Ірині Олексіївні, яка вкладала їх у свою підприємницьку діяльність.

Чиновник, який ніколи не займався бізнесом, разом з дружиною володіє трьома елітними ресторанами, комплекс з басейном, сауною і тенісними кортами, житловим будинком, шістьма земельними ділянками, двома елітними автомобілями, двома гаражами, рахунками в банку, на яких лежать мільйони гривень.

Його дружина Ірина до 2010 року теж працювала в податковій, після чого звільнилася з роботи і розпочала активну ділову кар'єру. Незрозуміло, за які кошти одразу на старті придбала нерухомість у Кременчуці, облаштувала елітний салон краси. У 2013 році Звонкова придбала приміщення, в якому відкрила ресторан, а потім купила заміський комплекс з кількома басейнами, рестораном, тенісними кортами, банним комплексом і VIP-апартаментами.

Відео дня

Сторона обвинувачення припускає, що Звонков, використовуючи службове становище, отримував численні хабарі від підприємців. Згодом ці кошти відмивалися через дружину шляхом придбання нерухомості та інших активів.

Представники Центру протидії корупції в 2015 році звернулися до ГПУ з проханням розпочати розслідування щодо Звонкова про незаконне збагачення. Представники ГПУ перекинули заяви в прокуратуру Полтавської та Дніпропетровської областей: у Дніпропетровську Звонков, після того, як залишив Полтавщину, працював на посаді заступника начальника обласної Державної фіскальної служби.

Прокуратури Полтавської та Дніпропетровської областей окремо почали досудові розслідування, але справа ніде так і не зрушила з місця. Активісти Центру протидії корупції написали скаргу до суду на бездіяльність прокурорів. Зрештою, Печерський районний суд Києва зобов'язав Генеральну прокуратуру внести відомості про корупційні дії Звонкова в Єдиний реєстр досудових розслідувань і почати слідчі дії.

Згодом, всі три справи (Генпрокуратури, Дніпропетровської і Полтавської прокуратур) об'єднали в одне і передали для розслідування полтавським прокурорам. Слідчі Полтавської прокуратури розслідування провалили, після чого закрили провадження, мотивуючи це тим, що в діях Звонкова не було нічого протиправного. На їхню думку,Звонков чесно заробив мільйони на державній службі.

Центр протидії корупції оскаржував закриття справи слідчими, прокурорами в суді. Але Жовтневий суд Полтави відмовив у задоволенні скарги по справі податківця-мільйонера. Суддя Тимошенко підтримала позицію слідчого прокуратури Кириченка, який запевняв, що Звонков не брав хабарів, а засоби для розвитку сімейного бізнесу Звонкових давали близькі друзі дружини податківця.

На судове засідання також приїжджали кременчужани - голова люстрационного комітету Кременчука Ольга Тищенко та ветерани АТО декількох бойових підрозділів. Активісти звинуватили прокуратуру у тому, що вона захищає відвертого «покидька і злодія», а суддю - в продажності.

Юрист Центру протидії корупції Сергій Миткалик заявив, що їхня громадська організація подасть апеляційну скаргу на це рішення суду. Для цього у сторони обвинувачення є 5 днів.