За даними Всесвітньої організації здоров'я, у 2016 році у світі зібрали 112,5 млн донацій крові, половина з них – у країнах з високим рівнем доходу. Це на 4,5 млн більше, ніж у 2015-му.

Наразі в Україні нараховується 423 центри крові. Найбільше донорських центрів на Київщині – 64, далі йдуть Тернопільська, Львівська, Хмельницька, Івано-Франківська та Черкаська області.

Відео дня

Читайте такожВООЗ закликає країни створювати надійні запаси донорської крові

За даними аналітичної групи Corestone Corp., кожні 2 секунди у світі одна людина потребує переливання крові. Всього 1% населення може покривати базову потребу усієї країни у крові. Наприклад, під час автомобільної аварії для порятунку життів потрібно в середньому 4,5 л крові, тоді як за один раз людина здає 450 мл.

За статистикою, 90% людей, які можуть здати кров, не роблять цього. 80% людей могли б здати кров, якби їх попросили, але самі ініціативу не проявляють.

Читайте такожПонад 12 тисяч жителів Житомирської області стали донорами крові у 2016 році

У той же час, вирішити проблему нестачі крові у медичних центрах намагаються за допомогою технологій. Створено штучну кров, здатну замінити справжню на 12 годин та 3D-біопринтер для друку судин.