Програмісти розповіли, які дані про користувачів збирає додаток ВКонтакте

Мобільний додаток «ВКонтакте», який віднедавна заборонений в Україні, збирає і передає інтернет-компанії, яка розробила його, дані про користувачів. Крім інформації про пристрій і його операційну систему додаток передає компанії «ВКонтакте» перелік встановлених користувачем програм, дані про його місцезнаходження, список точок доступу мереж WiFi. Про це повідомляють "Ведомости" з посиланням на програміста з Санкт-Петербурга Владислава Велюга, який проаналізував роботу додатку.

Також він передає Mail.ru Group (володіє соцмережею «ВКонтакте») назву мобільного оператора, ідентифікаційні номери sim-картки та мобільного телефону.

У той же час представник компанії Євген Красніков заявив, що «ВКонтакте» ніколи не приховувала, що збирає таку інформацію для реклами, оптимізації, рекомендацій. Будь-яка соцмережа фіксує і аналізує величезну кількість даних, щоб покращувати персональну видачу контенту, продовжує він. У кожного типу даних є власне конкретне завдання. Наприклад, за зміну ідентифікаційного коду sim-картки можна зрозуміти, чи змінювався у користувача телефон, і вирішити, чи відправляти йому код для валідації, пояснює Красніков.

Відео дня

Читайте такожFacebook вперше випередив VKontakte за кількістю українських користувачів

Дані про геолокацію «ВКонтакте» збирає при роботі з аудіозаписами: не всю музику, захищену авторським правом, можна слухати за межами зони дії контрактів з правовласниками. Оскільки ці дані деперсоналізовані, з юридичної точки зору персональними даними вони не є, випливає зі слів Краснікова.

Представник Mail.ru Group повідомив, що дані збирає модуль мобільного аналітики myTarget – він загальнодоступний. Наприклад, ідентифікаційний номер мобільного телефону потрібний для верифікації користувача та відсіювання ботів, тип з'єднання – для аналізу поведінки програми на різних типах з'єднання (WiFi/мобільна мережа).

MyTarget відправляє дані на сервери Mail.ru Group для обробки і аналізу, потім повертає зашифровані звіти компанії «ВКонтакте». Він не прокоментував, чи має Mail.ru Group доступ до всіх зібраних даних або лише до тих, які доступні для myTarget.

Читайте такожРосійські сайти вперше вилетіли з топ-5 популярних ресурсів серед українців (інфографіка)

Аналогічні дані так чи інакше збирає практично будь-який великий додаток, оскільки це єдине джерело зворотного зв'язку з користувачем, каже представник Mail.ru Group.

Як відомо, президент України Петро Порошенко підписав указ, який передбачає, зокрема, блокування доступу до російських соцмереж. Документ, який наказує блокування низки ресурсів українськими інтернет-провайдерами, набув чинності 17 травня.

За його словами, заборонені в Україні "ВКонтакте" і Mail.ru "широко використовуються російськими спецслужбами для просування російської пропаганди і проведення спеціальних інформаційних операцій проти України і її громадян".