Павло Гриб / Ігор Гриб facebook

Захоплення українців російськими спецслужбами та їх демонстративне покарання є одним з інструментів так званої “гібридної” війни проти України. Про це заявив британський депутат Роберт Сілі, передає Голос Америки.

Читайте такожАдвокат: суд в РФ почне розгляд справи Гриба по суті на початку 2018 року - МЗСДепутат, який окрім політичної діяльності досліджує нетрадиційні методи війни, які застосовує Росія в останні роки, був одним з учасників обговорення проблеми у Лондоні, де її представили українські активісти Аля Шандра та Надія Волкова.

“Ми ще не змогли донести російському режиму, що рано, чи пізно настане їхня відповідальність, і що їх спіткає така ж доля як Слободана Мілошевіча, Чарльза Тейлора та інших, які були засуджені за міжнародні злочини”, - сказала Надія Волкова, юристка Української гельсінської спілки з прав людини.

Відео дня

​Аля Шандра підкреслила британській аудиторії, що з українських в’язнів катуваннями вибивають “зізнання”, а потім використовують це у пропагандистській кампанії. Затриманих і засуджених показують у ЗМІ для переконування росіян, що це не Росія напала на Україну, а навпаки - агресія України й Заходу, буцімто, загрожує Росії.

Принаймні 56 громадян України зараз ув’язнені Росією через звинувачення у підривній, шпигунській чи терористичній діяльності, кажуть українські активісти.

Серед найвідоміших прикладів: кінорежисер Олег Сенцов, засуджений на 20 років, журналіст Роман Сущенко, якого схопили у Москві минулого року і звинувачують у шпигунстві та найновіший - Павло Гриб, якого викрали цього року в Білорусі і вивезли в Росію, де звинувачують у причетності до тероризму.

Окрему велику групу українських політичних в’язнів у Росії складають кілька десятків представників кримськотатарської громади Криму.

Шандра та її українська колега Надія Волкова закликали Лондон тиснути на Москву з вимогами звільнення політичних в’язнів і використовувати для цього цільові санкції проти російських посадовців, причетних до порушень прав людини у випадках нелегально затриманих українських громадян.

У Лондоні припускають, що британське законодавство може використовувати у цій справі нещодавно схвалені “поправки Магнітського”, що передбачають можливість притягнення до відповідальності за порушення прав людини скоєні будь-де у світі.

У списку пропозицій до британського парламенту українські активісти також закликають британських дипломатів з посольства у Росії відвідувати судові слухання у відповідних ключових справах.

Шандра сказала в інтерв’ю британському телеканалу SKYNews, що питання українських політичних в’язнів та проблеми з дотриманням прав людини в Росії мав би порушити міністр закордонних справ Борис Джонсон, який незабаром має вперше відвідати Москву в якості представника уряду.

Британський депутат Джон Віттінгдейл, голова “Британсько-української всепартійної парламентської групи, заявив, що позиція Лондона з осудом російської агресії в Україні залишається незмінною і вказав на нещодавній виступ прем’єр-міністра Терези Мей, де вона назвала Росію загрозою світовому порядку.