Чорновіл самовіддано віддавав себе ідеї незалежної української держави / фото УНІАН

У Львові сьогодні низкою заходів урочисто вшановують пам'ять українського політика, Героя України В’ячеслава Чорновола з нагоди його 80-ї річниці з дня народження.

Як передає кореспондент УНІАН, до пам’ятника В‘ячеславу Чорноволу, який стоїть на площі біля обласної ради, керівництво області та міста, політичні діячі, депутати різних рівнів поклали вінки і виконали Державний гімн України.

Після цього на площі біля пам’ятника відбулося віче за участі кількох сотень городян, представників політичних сил, громадськості та соратників В‘ячеслава Чорновола.

Відео дня

Читайте такожВ Україні відзначають 80-ту річницю з дня народження Чорновола

До присутніх звернувся політичний діяч, близький соратник В‘ячеслава Чорновола Ярослав Кендзьор.

«В'ячеслав Чорновіл самовіддано віддавав себе ідеї незалежної української держави і за її реалізацію відбув тюрми та табори. Відзначаючи цю річницю, ми його вірні і мислячі соратники, повинні нести відповідальність за долю країни. В‘ячеслав Чорновіл - взірець того, як потрібно відстоювати Україну», - підкреслив Кендзьор.

Також сьогодні відбудеться зустріч громадськості «Я горджуся за своє покоління» у приміщенні музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» у Львові, о 16.00 розпочнеться вечір пам’яті В‘ячеслава Чорновола у Львівській обласній філармонії.

Довідка: 1 грудня Президент України Петро Порошенко підписав Указ про відзначення 80-ї річниці з дня народження В’ячеслава Чорновола на державному рівні.

В‘ячеслав Чорновіл - український політик, публіцист, літературний критик, діяч руху опору проти зросійщення та національної дискримінації українського народу, політичний в'язень СРСР. Провідник українського національно-демократичного визвольного руху кінця 80-х - 90-х років; Герой України (посмертно). Лауреат Міжнародної журналістської премії ім. Ніколаса Томаліна (1975).

Ініціатор проголошення Декларації про державний суверенітет 16 липня 1990 р. та Акту проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 р.

У 1990 - 1992 рр. — голова Львівської обласної ради.