Мер Запоріжжя Євген КАРТАШОВ направив прем`єр-міністрові України Юлії ТИМОШЕНКО листа з проханням дати доручення про направлення до Запоріжжя комісії Міністерства з питань надзвичайних ситуацій і питань захисту населення від наслідків чорнобильської катастрофи для визначення рівня аварійності греблі ДніпроГЕСу.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Запорізької мерії, відповідного офіційного листа направлено сьогодні.

У листі, текст якого розміщений на офіційному сайті Запорізької мерії, також міститься прохання про прискорення процесу виділення з резервного фонду Кабміну грошових коштів у розмірі 7,7 млн. грн. для проведення першочергових робіт з ліквідації аварійного стану проїжджої частини на ділянці, яка проходить по ортотропній плиті дамби ДніпроГЕСу.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, відсьогодні влада Запоріжжя вводить заборону на проїзд через місто вантажного транзитного автотранспорту, у зв`язку зі станом проїжджої частини дамби Дніпрогесу, "конструкція якої дала тріщину і сьогодні вже становить загрозу безпеці під час проїзду по ній".

Довідка УНІАН. Дамбу ДніпроГЕС споруджено в 1932 році. У роки Великої Вітчизняної війни 14 биків ДніпроГЕС було знищено повністю, 18 - частково. Відновлено дамбу було в 1947 році. Автодорожній проїзд через дамбу ДніпроГЕС реконструйовано в 1978 році. Тоді ж проїжджа частина була розширена, і її частина нависає над водою. Зараз вона складається з 4 смуг, по дві в кожному напрямку руху.

На сьогодні, проїжджа частина греблі ДніпроГЕСу - один з двох мостових переходів через Дніпро на території Запоріжжя. Другий - мости Преображенського, один з яких сполучає лівобережну частину міста з островом Хортиця, а другий острів Хортицю з правобережною частиною Запоріжжя, "переобтяжені" автотранспортом так, що впродовж останніх років щодня десятки тисяч запорожців змушені, добираючись з роботи і на роботу, стояти в заторах через невідповідність збудованих ще в 1960-х роках мостів необхідним нині пропускним спроможностям. Рух вантажного автотранспорту по мостах Преображенського було обмежено раніше.