Україна планує протягом трьох років збільшити видобуток урану майже в два рази - з 0,8 тис. тонн до 1,4 тис. тонн на рік.

Про це заявив міністр палива і енергетики України Юрій БОЙКО в прямому телеефірі на Першому Національному каналі.

За його словами, "збільшення видобутку уранової сировини в Україні дозволить забезпечити свої працюючі реактори власною сировиною. У нас ера дешевого збройового плутонію вже закінчилася, і ми переходимо на світові ціни на уранову сировину".

Відео дня

"Тому ми плануємо збільшити видобуток своєї сировини для того, щоб за рахунок цього утримати ціни на електроенергію атомного походження на досить низькому рівні", - сказав міністр.

При цьому Ю.БОЙКО додав, що "збільшення (видобутку урану - УНІАН) з 800 тонн, які ми зараз видобуваємо, до 1400 тонн вже буде в найближчі три роки".

Як повідомляв УНІАН, 27 грудня 2006 року уряд ухвалив рішення створити концерн "Укратомпром" для організації незамкнутого циклу виробництва ядерного палива в Україні.

Промислові родовища урану України представлені ендогенними родовищами в альбітітах і екзогенних родовищах у відкладеннях платформеного чохла Українського щита. На сьогоднішній день Україна має 12 детально розвіданих уранових ендогенних родовищ з сумарними запасами, які можуть забезпечити потреби діючих АЕС України на 100 років. Найбільші з них розташовані в Кіровоградському рудному районі.

В даний час видобуток урану з родовищ планети забезпечує лише близько 60% поточних потреб АЕС світу. Дефіцит виробництва урану покривається в основному зі складських запасів. За прогнозом МАГАТЕ і Світової ядерної асоціації (WNA), світові потреби в урані неухильно зростатимуть: з 62 тис. тонн в 2000 році до 75 тис. тонн в 2020 році.

За кількістю загальних запасів урану в світі виділяються Австралія, Казахстан і Канада із запасами понад 400 тис. тонн урану в кожної. На їх частку припадає 53% світових загальних запасів урану. В групу країн із запасами понад 100 тис. тонн урану в також входять ЮАР, Бразилія, Намібія, Росія, США, Узбекистан. Основні країни-виробники урану: Канада, Австралія, Нігерія, США, Намібія. Провідними компаніями з виробництва уранових концентратів, що випускають понад 2 тис. тонн урану в концентратах на рік, є: Comeco (Канада), Cogema (Франція), ERA (Австралія), Uranerzbergbau (Німеччина) і Rio Tinto (Англія). На ці п`ять компаній припадає понад 65% світового виробництва уранових концентратів.