Україна зможе обмежити засилля імпорту - експерти / Фото: gaebler.com

Відновлення роботи Міністерства промислової політики України допоможе уряду створити нові робочі місця, налагодити виробництво конкурентоспроможної продукції, захистити внутрішній ринок від засилля імпорту, вважають народні депутати, повідомляє РБК-Україна.

Заступник голови комітету Верховної ради з питань промислової та інвестиційної політики Володимир Бойко підкреслив, що він повністю підтримує відновлення роботи Мінпромполітики. «Міністерству є чим займатися, думати, як підіймати внутрішній ринок, галузі господарства, особливо, такі як машинобудування або суднобудування. Тому я тільки за, щоб міністерство знову працювало як самостійне. Раніше виглядало так, що промисловість була серед статистів, зараз же буде одним із пріоритетів», - сказав Бойко.

Глава парламентського комітету з питань промислової та інвестиційної політики Юрій Воропаєв також констатував доцільність відновлення роботи міністерства. «Це настільки доцільно, наскільки розумно створення комітету з питань промисловості у структурі парламенту. Якщо ми хочемо створити нормальний інвестиційний клімат в країні, то промисловість повинна бути в числі пріоритетів. Зовсім недавно нею займалися всі і ніхто. Нині ж за неї відповідає конкретна особа - міністр. Мені такий підхід імпонує», - підкреслив політик.

Відео дня

На думку президента Українського союзу промисловців і підприємців, народного депутата Анатолія Кінаха, відновлення роботи Мінпромполітики дозволить розглядати питання промисловості в числі ключових в уряді. «А це, в свою чергу, допоможе забезпечити нові робочі місця, зробить виробництво продукції конкурентоспроможним, в тому числі - і в міжнародних масштабах. Україна володіє потужними науково-технічними, промисловими та кадровими можливостями, особливо в таких напрямках, як ракетно-космічний комплекс, судно- і кораблебудування, енергетичне, транспортне машинобудування, гірничо-металургійний, хімічний, агропромисловий комплекс і т.д. Всі ці галузі народного господарства мають величезний експортний потенціал, здатний задовольняти потреби як внутрішнього, так і зовнішніх ринків», - переконаний нардеп.

У зв'язку з цим, за словами Кінаха, перед міністром промислової політики сьогодні стоїть ряд викликів. «Виходячи з світових викликів, великої кількості кризових і системних проблем української промисловості, перед міністром промислової політики і міністерством в цілому стоїть низка першочергових завдань, ефективність виконання яких залежатиме від їхнього вміння комунікувати з реальним сектором в умовах діалогу «влада-бізнес», державно-приватного партнерства», - резюмував глава УСПП.

Нагадаємо, 24 грудня 2012 р. Президент Віктор Янукович указом № 726 створив Мінпромполітики, реорганізувавши таким чином Держагентство з управління державними корпоративними правами та майном. Дане Держагентство було створено на базі Мінпромполітики указом Президента №1085 від 9 грудня 2010 р. «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади».