Зустріч з представниками GLOBSEC

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну правоохоронні органи зареєстрували понад 82 тисяч воєнних злочинів. США і Велика Британія надають неоціненну допомогу в розслідуванні цих злочинців задля подальшого притягнення винних до відповідальності.

Про це повідомив Генеральний прокурор Андрій Костін під час форуму лідерів Консультативної групи з питань найтяжчих міжнародних злочинів (Atrocity Crimes Advisory Group, ACA), який проходив у Варшаві.

"Величезна кількість воєнних злочинів, скоєних агресором на українській землі - це колосальний виклик. Підтримка АСА є надважливою для його подолання. Це і допомога в розслідуванні та судовому переслідуванні міжнародних злочинів РФ, і сприяння нашій роботі із забезпечення належної підтримки та захисту потерпілих та свідків", - наголосив Андрій Костін.

Відео дня

Консультативна група з питань найтяжчих міжнародних злочинів була створена США, ЄС та Великою Британією для підтримки Офісу Генерального прокурора у розслідуванні та судовому переслідуванні воєнних злочинів та порушень міжнародного гуманітарного права, скоєних внаслідок неспровокованої та незаконної російської війни.

ACA надає технічну підтримку та експертну допомогу Офісу Генерального прокурора для нарощування його інституційної спроможності та потенціалу. Під егідою ACA розробили рекомендації щодо проведення опитування вразливих груп потерпілих та свідків, у тому числі ув'язнених, дітей, які зазнали депортації, та жертв гендерно зумовленого насильства. Ці рекомендації передали Офісу Генерального прокурора.

Держсекретар США Ентоні Блінкен наголосив, що ACA підтримує справедливе і незалежне правосуддя.

Міністр закордонних справ і справ Співдружності Націй та міжнародного розвитку Великої Британії Джеймс Клеверлі запевнив Україну у всебічній підтримці заради забезпечення миру і справедливості.

"Жорстокі злочини, які ми спостерігаємо в Україні з моменту незаконного вторгнення Росії, є жахливими. Винні мають бути притягнуті до відповідальності… Ми єдині з Україною та вітаємо роботу Генерального прокурора із забезпечення справедливості для українського народу", - підкреслив Джеймс Клеверлі.

Аби наблизити відповідальність для військових злочинців і долучити до цього процесу якомога ширше коло з партнерів, Андрій Костін провів цілу низку зустрічей з партнерами упродовж останніх тижнів. Серед них участь саміті коаліції зі створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України, засіданні Dialogue Group, зустріч з представниками аналітичної організації GLOBSEC, з Головою Служби зовнішньополітичних інструментів Єврокомісії Петером Вагнером, зустрічі з директором Європолу Катрін Де Боллє, партнерами з Польщі, Хорватії, Словаччини, Болгарії та інших держав.