REUTERS

У Міністерстві закордонних справ пояснили, чому наразі неможливо арештувати винних у збитті літака "Міжнародних авіаліній України" осіб, якщо вони опиняться за межами Ірану.

Як передає кореспондент УНІАН, у т.в.о. директора Департаменту міжнародного права МЗС України Оксани Золотарьової під час онлайн-дискусії на тему: «Як Тегеран намагається уникнути відповідальності за збиття українського пасажирського боїнгу» запитали, чи здійснює українська сторона кроки для отримання можливості затримувати винних у збитті літака осіб, якщо вони перебуватимуть за межами Ірану.

Читайте такожІран оприлюднив дані "чорних скриньок" літака МАУ: після першого ракетного удару люди були ще живі

Відео дня

"Поки не встановлені всі підозрювані, і їм відповідно до вимог Кримінального і Кримінального процесуального кодексу не вручені відповідні підозри, - ми не можемо застосовувати щодо цих осіб механізми правової допомоги, передбачені з іншими країнами, в тому числі з Великою Британією, зі Сполученими Штатами Америки, з іншими країнами для того, щоби робити арешти, затримування їх за кордоном", - сказала Золотарьова.

Авіакатастрофа українського літака в Ірані: подробиці

  • 8 січня в Ірані розбився літак "Міжнародних авіаліній України", який виконував рейс за маршрутом Тегеран-Київ. Загинули 176 осіб. На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, зокрема 9 членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини і Великої Британії.
  • Через три дні президент Ірану Хасан Рухані визнав, що український лайнер був збитий "в результаті ненавмисної людської помилки", і пообіцяв притягнути винних до відповідальності.
  • 18 липня стало відомо, що Іран передав бортові самописці з літака до Франції на дослідження.
  • 21 липня очільник МЗС Дмитро Кулеба повідомив, що зчитування "чорних скриньок" літака пройшло успішно.
  • Заступник міністра закордонних справ Євгеній Єнін повідомив, що розшифрування "чорних скриньок" підтвердило незаконне втручання в його політ.
  • 31 липня Кулеба повідомив три головні результати переговорів з делегацією Ірану щодо компенсацій. Зокрема Іран включився у переговорний процес щодо встановлення всіх обставин трагедії, притягнення всіх винних до відповідальності і виплати всіх необхідних компенсацій. Також Іран погодився виконати всі свої зобов'язання за міжнародними конвенціями у сфері авіації. Водночас, немає відповіді на запитання, якою буде сума компенсацій.