Добровольці з Білорусі та Росії, які пліч-о-пліч воюють з бійцями ЗСУ проти російської навали, досі стикаються з проблемою легалізації в Україні. Один з останніх прикладів: колишні добровольці з полку імені Кастуся Калиновського Олексій "Вуж" Лазарєв та його дружина Вероніка Янович отримали відмову в оформленні документів для постійного проживання в Україні. Він намагався подати документи для отримання посвідки на постійне проживання, а його дружина – на отримання статусу біженки. Однак документи в Державній міграційній службі (ДМС) у них не прийняли.

Після того, як ситуація набула розголосу, в міграційній службі пояснили, що процес легалізації іноземців-захисників України запущено. Проте все виглядає так, що в міграційній службі вирішили просто "зам’яти" скандал. Адже замість визнання власних помилок, відомство лише оприлюднило спростування про невидачу документів військовим ("На підставі перевірки не встановлено жодного факту офіційного звернення, а відповідно і відмови зазначеним громадянам РБ в оформленні будь-яких документів на право проживання в Україні"), а також звинувачення на адресу ЗМІ та соцмереж, які оприлюднили історію бійців. Але якби не розголос, подружжя іноземних захисників України, певно, перебувало б у Польщі та просило захист іншої країни…

Вже у 2014-2017 роках були зафіксовані численні ситуації подачі іноземними захисниками України заяв задля отримання статусу біженця, аби припинити процедури їх депортації до Росії та Білорусі.

На превеликий жаль, розповсюджена практика в ДМС навіть усна відмова, що згодом дозволяє стверджувати, мовляв, ніяких звернень не було. Тому, щоб уникнути спорів про звернення, варто всі документи до ДМС подавати письмово, надсилати поштою, або й фіксувати все спілкування на відео.

Адже історія з бійцями полку імені Кастуся Калиновського лише повторює історії іноземних комбатантів у 2014-2017 роках. Вже тоді були зафіксовані численні ситуації подачі іноземними захисниками України заяв задля отримання статусу біженця, аби припинити процедури їх депортації до Росії та Білорусі. Також можна згадати адміністративні стягнення за перебування без документів та простроченим правом проживання в Україні людям, які воювали на передовій. В таких випадках пояснення ДМС полягало в тому, що захист України, поранення та втрата документів через різні "котли" не є підставою для порушення міграційного законодавства… Або й взагалі відмови добровольцям з Росії в оформленні документів через… вимоги російського законодавства. Мовляв, для припинення російського громадянства особа повинна завершити процедуру на території РФ. Державна міграційна служба України рекомендувала пройти через це і військовослужбовцям, і членам їх родин, попри те, що всім відомо: як українські захисники вони переслідуються на території країни-агресора…

Тож, ключовий момент — врегулювання дій Міграційної служби України. Адже проблема існує давно й повинна розв’язуватись комплексно.

Легалізацією цих військових мала б займатись окрема служба у справах іноземних добровольців.

На сьогодні всі перепони для легалізації добровольців намагаються усунути косметичними методами, чіткого закону щодо прав іноземних військових в Україні немає. Ба більше, міграційна служба з приводу цього питання одну думку, Міністерство з питань ветеранів — іншу, СБУ — третю…

Щоб бюрократична тяганина не тривала роками, легалізацією цих військових мала б займатись окрема служба у справах іноземних добровольців. Тоді їм не доводилось би збирати пакет документів у купі відомств – служб, посольств, міністерств, судів та військкоматів.

І головне - в Україні повинен з’явитись комплексний законопроект, який би стосувався виключно іноземних комбатантів. Такий документ мав би роз’яснити купу невиписаних питань. Адже ці люди не лише потребують легалізації в Україні зараз, вони мають розуміти, що з ними буде далі. Всі кроки, всі етапи мають бути прописані у законі.

Олексій Скорбач, адвокат з міграційних питань