В Україні триває мобілізація / фото УП

Після виходу матеріалу на одному з відомих українських ресурсів у мережі почали циркулювати чутки про заборону військовозобов'язаним українцям вступати до вишів.

Як пояснила у коментарі ТСН адвокат Марина Бекало, під час воєнного стану й справді можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини. Та такі обмеження мають бути передбачені законодавством, наголосила вона.

За словами адвоката, теоретично можна внести зміни до Закону України "Про освіти" й обмежити право чоловіків призовного віку вступати до навчальних закладів.

Відео дня

"Але є всі підстави, що Конституційний суд визнає такі норми неконституційними. Адже це не тільки порушення конституційних прав громадян, тут зачіпаються інтереси держави", — пояснила Бекало.

Чому виникли чутки про заборону військовозобов'язаним вступати до вишів?

Напередодні ЗМІ поширили новину про те, що незабаром в Україні нібито можуть заборонити військовозобов’язаним вступати до вишів, щоб "виконати план з мобілізації".

Приводом для подібних маніпуляцій стала стаття Наталії Богути у виданні Фокус під назвою "Студенте, вам повістка. Чи можуть в Україні мобілізувати учнів університетів і коледжів". Авторка пише, що у суспільстві продовжуються дискусії про те, чи варто заборонити чоловікам вступати до навчальних закладів, адже минулого року багато військовозобов’язаних вступали, щоб отримати право на відстрочку. 

Однак у публікації не йдеться про те, що влада України серйозно розглядає подібне питання.

Вас також можуть зацікавити новини: