Для виїзду за кордон такій категорії чоловіків потрібно пред'явити певний список документів / колаж УНІАН, фото УНІАН

В Україні триває загальна мобілізація та оголошено воєнний стан. В цей час право чоловіків на виїзд за кордон обмежений, однак є деякі виключення. Адвокат Ігор Дайнеко розповів виданню ZN, чи може виїхати за кордон чоловік, який здійснює постійний догляд, та на які нюанси треба звернути увагу.

Так, за законом, на сьогодні перетинати державний кордон мають право особи, які потребують постійного догляду у супроводі одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення. При цьому необхідно мати документи, що підтверджують родинні зв’язки, та висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді.

Також особи, які потребують постійного догляду, можуть перетинати кордон у супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеними особами, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді та акту встановлення факту здійснення догляду.

Відео дня

Акт встановлення факту здійснення такого догляду складається на підставі звернення особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа, яка потребує постійного догляду, є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи.

Не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

Таким чином, для перетину кордону потрібно перетинати кордон з особою, за якою здійснюється догляд за наявності наступних документів:

  • паспортів громадян України для виїзду за кордон;
  • документа (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд (якщо компенсація призначена), або висновка лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді та акту встановлення факту здійснення догляду.

Мобілізація в Україні

У грудні президент Володимир Зеленський заявив, що військові просять мобілізувати ще до 500 тисяч громадян України. Пізніше до Верховної Ради Кабінет міністрів подав законопроект про мобілізацію, в якому передбачалося посилення мобілізаційних заходів. Потім стало відомо, що в документі є багато спірних моментів.

11 січня повідомлялося, що уряд проголосував за відкликання законопроекту. У цей же день з'явилася інформація, що Міністерство оборони України підготувало нову редакцію проекту закону про мобілізацію.

Як зазначав командир батальйону 5-ї Окремої штурмової бригади Збройних сил Олексій Тарасенко, в армії не вистачає молодих солдатів, середній вік оборонця нашої держави становить понад 40 років.

Вас також можуть зацікавити новини: