Які існують нюанси проходження ВЛК? / фото УНІАН, Олександр Прилепа

Адвокат Тарас Никифорчук розповів про військово-лікарську комісію (ВЛК), яку проходять військовозобов'язані після прибуття в ТЦК. У своєму YouTube-каналі він пояснив, з якими хворобами українців не призивають.

Адвокат нагадав ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", згідно з якою не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані, "визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров'я на строк до шести місяців (з подальшим проходженням військово-лікарської комісії)".

Никифорчук зазначив, що подивитися перелік хвороб і дізнатися, чи придатні ви до служби у воєнний час, можна за посиланням. 

"Треба розуміти, що з деякими хворобами в мирний час вас ніхто не буде забирати. А ось у воєнний час можуть цілком забрати на службу, тому що там написано "частково придатний" або "придатний у воєнний час", — пояснив експерт.

Він додав, що якщо у вас є медичні документи про ваш стан здоров'я, обов'язково беріть їх із собою на проходження комісії в ТЦК. Також на місці ви можете написати заяву, в якій вказати, що ви просите лікарську комісію врахувати такі-то документи, робите їхню копію і додаєте. Якщо документ ігнорують, ви ще можете його відправити "Укрпоштою".

"Незалежно від того, яка хвороба у людини, останнє рішення завжди ухвалює комісія", — наголосив адвокат. Якщо військовозобов'язаний не згоден з рішенням комісії, він може оскаржити його в суді або в вищій комісії.

В Україні спростять проходження військовими військово-лікарських комісій

Кабмін працює над автоматизацією та діджиталізацією всіх процесів проходження бійцями військово-лікарських комісій. "Працюємо над тим, щоб прибрати зайву бюрократію і можливі зловживання з процесу проходження військово-лікарських комісій", — заявив прем'єр Шмигаль.

Раніше журналісти звертали увагу, що медиків військово-лікарської комісії в Україні не у всіх регіонах вистачає, тому бійцям, щоб отримати компенсацію, продовжити лікування, піти в запас, необхідно вистояти кілька тижнів. 

Вас також можуть зацікавити новини: