Фото pixabay.com

Минулий рік був для всієї країни надскладним. Стартапи – не виключення. Втім, попри всі обставини, багатьом фаундерам вдається регулярно залучати нові інвестиції. За даними дослідження Polish-Ukrainian Startup Bridge,  важливими точками на стартап-мапі України наразі є Київ, Львівська, Харківська та Вінницька області.

"Як показує практика, багато стартапів не лише продовжують свою роботу, а й роблять все можливе для наближення нашої перемоги. Яскравий приклад, AMW Labs. З початком бойових дій хлопці разом з ГО "Аеророзвідка" зосередили свої зусилля на пошуку скупчення військ рф. Пізніше вони взагалі адаптували свої дрони для потреб наших військових", - розповідає Артур Золотаревський.

Але інколи стартапи самі потребують допомоги аби продовжувати свою роботу. Де можна її отримати та як залучити нові інвестиції для бізнес проекту?

Відео дня

Венчурні фонди.

За словами Артура Золотаревського, український венчур продовжує працювати, з’являються нові фонди. Наприклад, це  hi5 Ventures, що фокусується на Early Stage (Pre-Seed, Seed, Pre A), та Hypra.fund.

Geek Ventures також багато інвестує в українськи стартапи. Тож, попри зниження активності, цю можливість не слід відкидати.

Європейські інвестори.

"Українськи фаундери часто ігнорують нетворкінг на ринку європейських інвестицій. І даремно. Адже закордонні інвестори хоч і з обережністю, але дивляться в бік України. За статистикою, з літа минулого року суми залучені українськими стартапами значно зросли. Це хороша тенденція.

Також не поганий варіант – це грантові програми від глобальних ІТ-компаній. Amazon,  Google, Mastercard та багато інших часто оголошують про запуск грантових компаній саме для України", - зазначає Артур Золотаревський.

Акселератори.

В акселераційних програмах наразі можна отримати в середньому від 20 до 200 тисяч доларів. До того ж тут є ряд переваг, як то поради від експертів щодо розвитку та планування бізнесу.

Державне фінансування.

За даними проекту "Польсько-український міст стартапів", 31% українських команд отримували гранти на розвиток від Українського фонду стартапів.

Наразі цей фонд спільно з урядом сконцентрував свої зусилля на проектах у сфері обороноздатності та відбудови країни.

В рамках однієї з програм фонду, зараз надаються гранти у розмірі 35 тисяч доларів для стартапів у галузі оборонної сфери, кібербезпеки, медицини та підтримки психічного здоров’я, освіти.

"Багато українських стартапів сьогодні переорієнтувались на продукти важливі для держави і людей в умовах війни. Але це вдається далеко не всім. Тут у нагоді може стати державна програма "єРобота". Вона передбачає безповоротні гранти для тих, хто планує запустити бізнес", - пояснює Золотаревський.

Зрештою до успіху приходять ті, хто працює всупереч всьому та має віру у свою ідею. Рухайтесь у бік розвитку, оптимізуйте бізнес-процеси, вчиться, створюйте стартапи та підтримуйте українську економіку.