Українські заробітчани / фото REUTERS

Пропонуючи українським заробітчанам роботу за кордоном, роботодавці зазвичай замовчують реальні умови, в яких доведеться проживати.

Про це йдеться в сюжеті "5 каналу"

"Я чула історії, коли обіцяють, що будуть у кімнаті жити по дві-три людини, а живуть удесятьох. А якщо щось не влаштовує, то треба винаймати житло власним коштом. А звичайно, це витрати", –  розповіла киянка Анастасія Яремченко.

А ось заробітчанин Євген Багліков, який вже виїхав за кордон, довів, що ці історії є чистою правдою.

"Зараз я вам покажу, в яких умовах живуть українці. Зокрема, я жив у таких умовах 2 роки. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 – десять чоловік", – рахує ліжка в кімнаті чоловік.

Натомість експерт ринку праці Тетяна Пашкіна попередила українців, до чого слід готуватися, вирушаючи на заробітки.

"Якщо роботодавець аграрій, і він десь, вибачте, в якихось польських чигирях, то звісно, що там буде житловий фонд, м’яко кажучи, не дуже сучасний", – застерегла Пашкіна.

Також вона нагадала, що зазвичай за контрактом працедавець окрім житла, має забезпечувати працівників й обідом. Однак навіть на гарячі страви розраховувати не варто.

"Роботодавець надає житло і якесь харчування. Знов таки, харчування – це не мішленівські зірки. Це прості речі. Можливо, сандвічі. Воно буде простецьке. Воно буде не завжди смачне", – додала експерт.