В Україні хочуть надсилати повістки через месенджери / фото УП

Ймовірну розсилку повісток через месенджер адвокат Максим Дзіковський називає позитивною ідеєю, адже на сьогодні багатьом українцям складно вручити повістки - вони проживають не за місцем реєстрації.

У коментарі "Фокусу" фахівець провів аналогію між повістками для військовозобов'язаних через месенджер і з можливістю судів з лютого надсилати повістки й виклики через Viber.

"Це зручно, просто та оптимізує витрати", — заявив Дзіковський.

Відео дня

Проте для військкоматів все ж є деякі спірні моменти: наприклад, військовозобов'язаний українець може встановити налаштування у месенджерах, коли сповіщень про перегляд інформації не буде. Тож неможливо буде довести, що він ознайомився з повісткою. Тобто на практиці такі повістки працюватимуть лише із законослухняними громадянами.

Та можуть й законодавчо уточнити, продовжив адвокат, що фактом ознайомлення буде саме доставлення повістки у месенджері, а не її прочитання.

Повістки в Україні через месенджери 

В Україні хочуть удосконалити процедуру мобілізації, зокрема врегулювати питання видачі повісток внутрішньо переміщеним особам, які проживають не за місцем постійної реєстрації.

Також у Раді розглядають можливість вручення повісток у месенджерах. Водночас ініціатор ідеї наголосив, що проекту закону про розсилку повісток в месенджерах поки що немає.

На початку лютого 2023 року парламент продовжив на 90 днів дію воєнного стану та мобілізації, тож масова роздача повісток триватиме мінімум до 20 травня.

Вас також можуть зацікавити новини: