Повноваження військкоматів в Україні розширили / колаж УНІАН

В Україні днями неабиякого шуму наробила постанова Кабміну, за якою військовозобов'язаним українцям тепер можуть вручати повістки незалежно від місця їхнього військового обліку. Тож адвокат Вікторія Кравченко у своєму YouTube-каналі пояснила, як це працюватиме на практиці.

Вона змоделювала ситуацію, коли військовозобов'язаний чоловік з Харкова поїхав до Львова у відрядження на один день. До нього підходять представники ТЦК й надають всі необхідні документи, перевіряють його документи та планують виписати повістку.

"Куди вони будуть виписувати вам повістку? До прикладу, за пропискою у Харків. А за чиїм підписом? За підписом керівника ТЦК Львова. А як може керівник львівського військкомату повною мірою заповнити графи повістки: зокрема, чітко вказати номер розпорядження ТЦК м. Харків й дату його ухвалення та підписання, відповідно до якого військовозобов'язаному потрібно буде з'явитися до військкомату Харкова", - заявила Кравченко.

Адвокат нагадала, що у повістці повинні бути вказані та заповнені визначені нормою законодавства реквізити. 

"Поки що єдиного реєстру військовозобов'язаних не запущено в роботу. Як буде відслідковуватися вручення такої повістки, як будуть передаватися корінці розписок про вручення чи акти відмови від отримання повісток? Поштою чи як?" - додала вона.

Повістки в Україні вручатимуть інакше

7 квітня 2023 року Кабмін ухвалив постанову, за якою ТЦК тепер можуть надсилати повістки військовозобов'язаним незалежно від місця їхнього перебування на військовому обліку. 

Тобто тепер українців зможуть мобілізувати незалежно від того, в якому військкоматі вони перебувають на обліку.

Раніше військовозобов'язаний міг відмовитися від вручення повістки, мотивуючи це тим, що він вже перебуває на військовому обліку у ТЦК за місцем проживання чи реєстрації.

Вас також можуть зацікавити новини: