Україні не просто вирішити проблему лісових пожеж в зоні війни / ДСНС

Лісові пожежі, які вийшли з-під контролю в зоні бойових дій на Сході України, підпалюють міни в буферній зоні між українськими й російськими силами. Це ще більше ускладнює й без того небезпечну роботу пожежників, яким доводиться працювати в жарких, сухих й вітряних умовах.

Вогонь поширюється на території вкритих травою схилів й хвойних лісів, багатих на суху деревину, в Луганській області. Регіон межує з Росією й розділений лінією фронту війни, яка почалася в 2014 році й зайшла в глухий кут. Про це пише New York Times.

Вибухи, які були зафіксовані на так званій лінії контролю на Донбасі, фактично наклала одну проблему на іншу, підриваючи роботу пожежників.

Відео дня

"Ми не можемо дістатися до пожежі через міни. А авіацію ми не можемо використати через війну", - сказав депутат міської ради Станиці Луганської Михайло Шевченко.

Читайте такожУ Сєвєродонецьку розгорнули пункт допомоги постраждалим унаслідок пожеж в регіоніПожежні літаки можуть стати цілями систем ППО біля лінії фронту. Перемир’я, погоджене в липні, здебільшого зберігається. Але міни, артилерійські снаряди, які не вибухнули, загублені кулі й інші небезпечні боєприпаси наповнили регіон за роки війни. Видання пише, що поки не було ознак того, що якась зі сторін намагається використати пожежу чи дим для відновлення протистояння.

Шевченко розповів New York Times, що якийсь час стояв поблизу зони пожеж і чув "постійні вибухи різної сили від куль до протитанкових мін". Місцеві жителі розповіли українським чиновникам, що артилерійський обстріл сухого лісу став причиною принаймні однієї пожежі. Але президент Володимир Зеленський вважає, що причини досі не встановлені. Але що б не дало іскру пожежам, гарячі й сухі вітри роздмухали вогонь на великій території.

"Це не найкращий рік для нашої країни, якщо подивитися на природні катаклізми й інші трагедії", - сказав Зеленський під час брифінгу в минулий четвер. Пандемія коронавірусу ще більше ускладнює роботу пожежників й процес евакуації.

Жертвами вогню вже стали 7 людей, ще 18 були поранені, а 4 - зникли. Чиновники кажуть, що всі ці випадки не пов'язані з вибухами боєприпасів. Вогонь знищив або пошкодив приблизно 400 будинків. Через нього єдиний в регіоні пункт пропуску через лінію фронту був закритий. Пожежа також знищила пункт допомоги "Червоного хреста". Тим часом, люди, яких евакуюють, ризикують підхопити коронавірус в людних притулках.

Читайте такожНа Луганщині масштабні пожежі вздовж лінії розмежування гаситиме пожежний потягСмертельні лісові пожежі дедалі частіше спалахують по всьому світу через кліматичні зміни. В Австралії вітер і спека перетворили їх в явище, яке австралійці називають "мегапожежами". Західне узбережжя США цього року постраждало від найгіршого сезону лісових пожеж за всі часи. Україна теж не стала виключенням.

У першому півріччі кількість таких стихійних явищ на українській території зросла втричі. При цьому вогонь знищив у 40 разів більшу територію, ніж за аналогічний період торік. Навесні 2020 року велика пожежа спалахнула в зоні відчуження навколо Чорнобиля. Вона охопила заражений радіацією ліс, скерувавши отруйний дим з радіоактивними елементами на Київ.

Масштабні лісові пожежі на Луганщині

  • 30 вересня на території Луганської області було зафіксовано 146 пожеж. Станом на другу половину дня 1 жовтня 116 пожеж ліквідували або локалізували. За фактами пожеж поліція відкрила сім кримінальних проваджень.
  • 1 жовтня КПВВ "Станиця Луганська" тимчасово закрили через небезпеку поширення вогню.
  • За даними ДСНС, найскладніша ситуація склалася від Станиці Луганської до Сєвєродонецька, де лісові пожежі набули загрозливого характеру для 32 населених пунктів.
  • В ході ліквідації лісових пожеж на території Луганської області виявлено тіла 11 осіб, крім цього травмовано 18 осіб (у тому числі 3 співробітники ДСНС). Під час гасіння пожеж евакуйовано 150 осіб.