Зеленський звернувся до українців у День пам'яті та примирення / скрін відео

Жодне зло не уникне відповідальності, не зможе сховатися в бункері.

Про це сказав президент України Володимир Зеленський під час звернення до українців у День пам'яті та примирення, коли наша держава згадує усіх жертв Другої світової війни.

Символічно, що президент записав звернення на фоні обстріляної російськими окупантами дев'ятиповерхівки у Бородянці Київської області.

Володимир Зеленський зазначив, що весь цивілізований світ, який згадує всіх жертв нацизму в Другій світовій війні, цього дня каже "Ніколи знову". Однак слово "Ніколи" стерли 24 лютого ударами ракет, які розбудили всю Україну. Тому тільки залишилося "Знову".

Глава держави зазначив, що для багатьох українців, попри травень на календарі, досі триває лютий.

"Чи може бути чорно-білою весна? Чи може бути вічним лютий? Чи можуть золоті слова втратити ціну? На жаль, Україна знає відповіді на всі ці запитання. На жаль, ці відповіді – так",– наголосив Зеленський.

Президент України продемонстрував наслідки російського злочину у Бородянці. Своє звернення глава держави записав на фоні обстріляного та обгорілого будинку, наголосивши, що це не військовий об'єкт і не секретна база.

Президент зазначив, що таке питання є безглуздим, однак цікаво, чим "другій армії світу" загрожувала Бородянка? Чому на неї окупанти скидали 250-кілограмові фугасні бомби, через що місто просто оніміло?

Зеленський наголосив, що у Бородянці жили люди, котрі докладали всіх зусиль для перемоги над нацизмом. Тут і гинули мирні мешканці, яких колись убивали нацисти. Однак тоді люди боролися за мир та спокій, майбутнє своїх дітей та за життя, яке було у селищі до 24 лютого.

"Просто погляньте на цей будинок. Колись тут були стіни. Колись на них були фото. А на фото були ті, хто колись пройшов пекло війни. Півсотні чоловіків, яких відправили в Німеччину на примусові роботи. Ті, хто згорів живцем, коли нацисти спалили тут понад 100 хатин. 250 бійців, які загинули на фронтах Другої світової, та загалом майже тисяча жителів Бородянки, які боролися й перемогли нацизм. Щоб ніколи знову. Билися за майбутнє дітей, за життя, яке було тут до 24 лютого", - зазначив президент.

"Уявіть, як у кожній із цих квартир люди лягали спати. Бажали одне одному на добраніч. Вимикають світло. Обіймають коханих. Заплющують очі й мріють про щось. Настає повна тиша. Вони всі засинають, не знаючи, що не всі прокинуться. Вони міцно сплять, їм сниться щось приємне. Та через кілька годин їх розбудять вибухи ракет", - розповів Зеленський.

За словами президента, саме 24 лютого "потвори почали повтори". Наші міста, які пережили страшну окупацію, – настільки, що 80 років мало, щоб про неї забути, – знову побачили окупанта. І отримали другу дату окупації у своїй історії. А деякі, як, наприклад, Маріуполь, – третю. За два роки окупації нацисти вбили в ньому 10 тисяч мирних людей. За два місяці окупації РФ убила 20 тисяч.

Зеленський наголосив, що через десятиліття після Другої світової темрява повернулася в Україну і вона знову "стала чорно-білою. Знову зло повернулося, знову".

"В іншій формі, під іншими гаслами, але з тією ж метою - Україні влаштували криваву реконструкцію нацизму. Фанатичне наслідування цьому режиму, його ідеям, діям, словам і символам, маніакальне до деталей відтворення його звірства та "алібі", що начебто надують злу священну мету, повторення його злочинів і навіть спроби перевершити вчителя та посунути його з п'єдесталу найбільшого зла в історії людства, встановити новий світовий рекорд з ксенофобії, ненависті, расизму і числа жертв до якого вони можуть призвести," - сказав Зеленський.

За його словами, "ніколи знову це була ода людини розумної. Гімн цивілізованого світу, але хтось сфальшивив, спотворив "ніколи знову" нотами сумніву, заглушив, розпочавши свою смертельну арію зла". Він підкреслив, що це зрозуміло всім країнам, які бачили жахи нацизму на власні очі, а сьогодні відчувають повторення тих жахів.

Зеленський згадав європейські міста, які найбільше постраждали від нацистських звірств, і провів паралелі із сьогоденням, коли рашисти знищують міста України.

"Усі народи, яких клеймили "третім сортом", рабами без права на власну державу чи взагалі на існування, чують заяви, які підносять одну націю, а інші з легкістю викреслюють. Кажуть, що вас насправді не існує, ви штучно створені, а отже, безправні. Всі чують мову зла. Знову! І разом визнають болючу правду: ми не протрималися навіть століття. Нашого Never again вистачило на 77 років. Ми проґавили зло. Воно відродилося. Знову й зараз. Аgain and now!  Це розуміють усі країни й усі народи, які сьогодні підтримують Україну. І попри нову маску звіра впізнали його. Бо, на відміну від декого, пам’ятають, за що й проти чого боролися наші предки. Не переплутали перше з другим, не поміняли їх місцями, не забули", - наголосив він.

Президент України наголосив, що ми всі вклоняємось тим, хто захищав рідну землю і світ від нацизму.

"Ми відзначаємо подвиг українського народу та його внесок в перемогу антигітлерівської коаліції", - наголосив Зеленський.

Він нагадав, що у Другій світовій війні загинули воїни за те, щоб фашистські страхіття не повторилися, але "сталося інакше, і це несправедливо перед ними усіма".

"Але правда переможе, і ми все подолаємо. І доказ цьому має назву Вервольф - це колишня ставка і бункер Гітлера біля Вінниці. І все, що від неї залишилося - кілька каменів, руїн, розвалини того, хто вважав себе величним і непереможним", - зазначив президент України.

За словами Зеленського, предки довели, що "жодне зло не уникне відповідальності, не зможе сховатися в бункері, від нього не лишиться каменя на камені".

Президент підкреслив, що українські військові та всі українці - нащадки тих, хто подолав нацизм, і переможуть знову.

"І знову буде мир. Нарешті знову. Ми подолаємо зиму, яка почалася 24 лютого і триває 8 травня, але точно скінчиться і її розтопить українське сонце", - наголосив Зеленський і додав, що над тимчасово окупованими містами і селами український прапор замайорить знову.

Вас також можуть зацікавити новини: