Гамільтон вважає, що Сирський може змінити хід війни / Колаж УНІАН, скріншот, скріншот

Відставний полковник Сухопутних сил США Роберт Гамільтон вважає, що звільнення генерала Валерія Залужного з посади головнокомандувача ВСУ не обов’язково позитивний момент, але Олександр Сирський, який призначений на цю посаду, може змінити хід війни, яку РФ веде проти України. Про це Гамільтон заявив "Голосу Америки".

За його словами, треба зосередитись не тільки на сухопутній війні, бо не можна забувати, що триває морська війна, з якою Україна добре порається - зокрема, витіснила Чорноморський флот РФ із західної частини Чорного моря.

"Україна та її партнери мають почати дивитись на всі сфери цієї війни - на землі, в повітрі, у Чорному морі. Думаю, що генерал Сирський зможе об’єднати багатогалузеву стратегію і змінити хід війни проти Росії, досягнувши військових цілей України", - наголошує американський експерт.

Відео дня

Призначення Сирського на тлі популярності Залужного

Він не виключає, що Сирський та Зеленський захочуть ухвалити інший підхід і окреслити різні способи виходу з "глухого кута". Водночас Гамільтон нагадав, що Залужний був дуже популярним як серед української громадськості, так і у ВСУ.

"Чи зможе генерал Сирський зберегти цю популярність і підтримку ЗСУ зі своєю стратегією війни, яку ще до речі треба побачити? Залужний був визначною фігурою у багатьох сенсах. Але знову ж таки чи потрібен новий стратегічний та оперативний підхід? І це тягне за собою інші питання - якого типу та обсягу допомога Україні потрібна? Коли та як цю допомогу інтегрують у ЗСУ та як її застосують для ведення війни?" - міркує американський полковник.

Відставка Залужного і підтримка США

На його думку, підтримка США Україні не залежить від звільнення Залужного з посади головнокомандувача ВСУ та того, що його замінив Сирський. За  словами Гамільтона, перш за все підтримка України з боку США стикається з проблемами суто американського походження.

"У нас є власні проблеми, через які підтримка цього року навіть не надавалася. Все застрягло в Конгресі й адміністрація Байдена не змогла витрясти це із Конгресу. Все ж таки це війна, яка триває два роки", - сказав Гамільтон.

Він додав, що заміна генерала Залужного - не "обов'язково хороший процес", але через це панікувати не треба. Це не означає, що Україна перестане серйозно вести війну, а ЗСУ несерйозно налаштовані на перемогу.

Відставка генералів у США

За словами Гамільтона, генерал Залужний перебував на посаді протягом двох з половиною років, починаючи з липня 2021 року, та його звільнення не є безпрецедентним явищем. Фахівець пояснив, що США теж йшли на аналогічні кроки під час війни. Такі заходи вживаються з різних причин: політичних, військових, а іноді "просто потрібен новий підхід". Наприклад, президент Гаррі Трумен звільнив генерала Дагласа Макартура з посади командира Командування сил ООН під час Корейської війни.

"У Трумена й Макартура були розбіжності щодо стратегії. Президент є головнокомандувачем і він не погоджувався зі своїм польовим командиром щодо стратегії. Він мав повноваження замінити його, і він це зробив. Макартура звільнили з посади та замінили. Попри все війна в Кореї продовжувалась", - розповів американець.

Гамільтон нагадав, що саме про новий підхід казав президент України Володимир Зеленський. Зокрема, що війна вийшла на новий етап, і до неї потрібно підійти по-іншому.

Довідка

Полковник у відставці Роберт Гамільтон 30 років прослужив в армії США здебільшого за кордоном - на Близькому Сході, в Німеччині, Грузії та Білорусі. Сьогодні він - доцент євразійських досліджень у Військовому коледжі Сухопутних сил США. Спеціалізується на дослідженні питань безпеки у Східній Європі та на Балканах.

Звільнення Залужного і призначення Сирського

Вчора, 8 лютого, президент України Володимир Зеленський призначив нового головнокомандувача ЗСУ. Ним став генерал-полковник Олександр Сирський. На цій посаді він змінив генерала Валерія Залужного. Зеленський вважає, що 2024 рік може стати успішним для України лише за умови ефективних змін в основі оборони.

Вас також можуть зацікавити новини: