Соціологи з'ясували, скільки громадян України готові захищати Батьківщину у разі вторгнення РФ / фото УНІАН

У разі вторгнення Росії половина українців готові або воювати, або надавати іншу невійськову допомогу армії.

Як передає кореспондент УНІАН, про це свідчать презентовані сьогодні у Києві результати загальнонаціонального опитування, яке було проведене Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології протягом 1-12 лютого 2022 року.

Так, безпосередньо доєднатися до ЗСУ для відсічі агресії готові 8,2% опитаних, приєднатися до добровольчих сил для боротьби на фронті – 14,3%, надавати посильну невійськову допомогу (грошима, роботою, донором крові тощо) – 25,2%.

Відео дня

Ще 17,7% сказали, що нічого не робитимуть у разі нового вторгнення, а просто намагатимуться вижити. Спробують виїхати за кордон 3,1% опитаних.

При цьому 13,3% відповіли, що не вірять в те, що нова агресія коли-небудь станеться.

18,2% респондентів не визначились.

У Фонді "Демініціативи" зазначають, що у порівнянні з груднем 2021 року на 5% зросла кількість охочих доєднатися до добровольчих сил для протидії військовій агресії РФ у разі нового вторгнення до України. Також звертається увага, що за менше ніж три місяці частка українців, які взагалі не вірять у нове вторгнення РФ, скоротилася на 9%.

Згідно з опитуванням, йти воювати найактивніше готова молодь: серед респондентів до 30 років 31% повідомили, що готові вступити до ЗСУ чи добровольчих сил. Серед громадян старших 54 років, у порівнянні з іншими віковими категоріями, частіше (різниця 18% з групою "молодше 30") поширена позиція, що у разі нового вторгнення РФ вони будуть намагатися просто вижити. Однак серед молоді більше охочих виїхати з країни – 6%, що означає, що у разі нового військового вторгнення Україну чекає відчутний відтік молодих кадрів.

Готовність воювати у різних макрорегіонах коливається від 10% на сході до 29% у центрі. На Заході України таких 25%, але там і найактивніше готові надавати невійськову допомогу (33%).

Опитуванням було охоплено 2 001 респондента за вибіркою, що репрезентує доросле населення України (за винятком окупованих територій). Максимальна теоретична похибка вибірки не перевищує 2,2%.

Раніше Фонд "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології з'ясував, що в Україні майже 40% громадян вважають загрозу повномасштабного вторгнення Росії в Україну дуже ймовірною або неминучою.

Загроза вторгнення Росії в Україну – коротка довідка УНІАН

Восени минулого року російська влада загострила ситуацію на кордоні України – стягнула багато військовослужбовців й техніки, в Україні та на Заході заговорили про загрозу вторгнення.

У середині лютого цього року на частині Донбасу загострився конфлікт – бойовики стріляли по населених пунктах з важкого озброєння, яке заборонене Мінськими угодами, а звинувачували в провокаціях українську сторону.

Потім у "ДНР" та "ЛНР" оголосили масову евакуацію населення в РФ, а також "мобілізацію".

21 лютого російський президент Володимир Путін підписав укази про визнання "ЛДНР" незалежними державами. Росія також вирішила відправити "миротворців" на захоплену частину сходу України.

Український президент Володимир Зеленський сказав, що Київ вважає дії влади РФ порушенням суверенітету нашої країни. Дії Росії також засудили в Євросоюзі та в США. Штати вже запровадили санкції проти "ЛДНР".

Вас також можуть зацікавити новини: