Ігор Коломойський / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

14 і 15 лютого продовжиться розгляд судовий розгляд одразу кількох справ, у яких фігурує бізнесмен Ігор Коломойський. Спочатку в суді розбиратимуть факт позбавлення його громадянства, а наступного дня — продовжать історію багатостраждального "Привату". 

Як пише у особистому блозі для "Телеграфу" політолог Олексій Голобуцький, вся причина — у кількості "ляпів", котрі прослідковуються у справах проти бізнесмену. На думку Голобуцького, зрештою розслідування викликає враження, ніби "все спеціально робилось з прицілом на максимальну вразливість перед нормальним судовим процесом".

Щодо позбавлення Коломойського громадянства Олексій Голобуцький нагадує, що, перш за все, у нашій країні відсутній подібний законний механізм. Ба, більше — недоторканість громадянства гарантується власне Конституцією України, котра є найвищим законом держави.

Відео дня

Політолог переконаний, що для застосування подібного механізму владі спочатку було варто змінити Конституцію, початково провівши референдум. Адже подібні рішення має приймати народ, який, згідно зі статтею 5 тієї ж Конституції, є "єдиним джерелом влади у країні".

"То вже глобальні речі. А конкретно щодо Коломойського його адвокати завтра розкатають державу (нас, фактично) простим посиланням на ст.25 Конституції. "Громадянин України не може бути позбавлений громадянства". А Конституція в нас – Закон прямої дії, що має найвищу юридичну силу, — підкреслює Олексій Голобуцький. — Це варто нагадати суддям, адвокатам, юристам офісу і народним депутатам України: Конституція – це Основний закон України. Конституція забороняє відбирати громадянство у громадянина. Крапка".

На думку політолога, вся ця справа щодо Коломойського є "низькопробним спектаклем", за який доводиться платити податками, аби його учасники отримували зарплатню. Голобуцький вважає, що за краще було витратити всі ці фінанси на армію, аніж на подібне розслідування, якщо воно зрештою ні до чого хорошого не призведе.

Справа "Привату" — це ще один непростий кейс, на який також витрачено немало бюджетних коштів. І вона теж стане провальною, переконаний Голобуцький. Хоча б, як мінімум, тому, що "потерпілою стороною" у справі числиться "ПриватБанк", який ще у вересні експерти з боку обвинувача визнали таким, що не втратив жодної копійки через вказані у справі транзакції Коломойського.

"Взагалі, як виявляється, вся оця величезна конструкція "справ проти Коломойського" на майже 6 мільярдів будована на двох свідченнях працівників найнижчої ланки: касирки й інкасатора. Не на свідченнях аудиторів (і міжнародних теж – вони ретельно все перевіряли перед і після націоналізації), не на свідченнях менеджменту, не на свідченнях представників спостережної ради. Переміщення (і зникнення?) 6 мільярдів готівки – 12 вантажівок – "помітили" тільки касирка і інкасатор. В решти всі цифри зійшлись і сходились 10 років поспіль. Досі сходяться", — підкреслює Голобуцький.

Він також нагадав про порушення процедури впровадження санкцій за підозрою, коли справа вперше розвалилася, однак Ігор Коломойський продовжував знаходитися за гратами.

"Якщо підходити з точки зору нормального дотримання процедури (такого, яке можна би було пред’явити в суді "все було за законом"): щойно перша підозра відпала, а сидів у СІЗО Коломойський по першій підозрі, апеляція мала би це врахувати і бізнесмена відпустити. Відповідно, другу підозру мали вручити, потім передати справу в суд першої інстанції і там обрати запобіжний захід (знов посадити), але апеляція цю стадію перескочила. Нащо тих зайвих тілозрушень?" — іронічно запитує Голобуцький.

При цьому він підкреслює, що, схоже, інтерес влади до справи Коломойського й досі "живий". На думку політолога, якщо із "Приватом" загалом не вийде, то світ побачить варіант із "Укрнафтою".

"В сенсі, в якості "потерпілого" замість "Привату", який не втерпів. На тих же свідченнях касирки і інкасатора і з тими ж обставинами "купа аудитів підприємства до і після переходу контролю державі, які нічого описаного не виявили"", — пише Голобуцький.

Однак все це, попереджає політолог, може коштувати дорого. І загалом іміджу України на світовій арені, якщо Коломойський піде до Європейського суду із прав людини, і держбюджету, котрому, імовірно, доведеться відшкодовувати моральні збитки бізнесмену.

"За все це заплатимо ми як платники податків, — говорить Голобуцький. — А подавався ж увесь цей цирк спочатку як "можливість повернути державі величезні кошти, багатомільярдний дохід – щойно суд легко доведе провину!". Натомість маємо вже десятки мільйонів чистих видатків. Тоді матимем чисті збитки. Послали дурня Богу молитись – з битим чолом будуть всі..."

Справа Коломойського - сьогодні це треба знати

Нагадаємо, у вересні 2023 року Коломойському повідомили про підозру за двома статтями. Йому інкримінують шахрайство та легалізацію майна, отриманого злочинним шляхом. Під час розгляду справи суд обрав Коломойському запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з можливістю застави в 509 млн грн (потім розмір застави було збільшено до 3,9 мільярда гривень).

6 жовтня Київський апеляційний суд відмовив адвокатам Коломойського, які просили зменшити розмір застави до початкового рівня.

21 жовтня Олександр Лисак повідомив, що під час перебування в ізоляторі тимчасового тримання Коломойський "має серйозні проблеми" з доступом до медичної допомоги

Потім колегія суддів Київського апеляційного суду 16 листопада зменшила суму застави для бізнесмена Ігоря Коломойського на 891 мільйон гривень.

21 грудня Київський апеляційний суд розглядав оскарження ухвали слідчого судді Шевченківського райсуду про продовження строку утримання Коломойського під вартою. Суд залишив бізнесмена під вартою до 26 січня, але зменшив йому заставу приблизно на 300 млн грн.

22 січня Шевченківський райсуд міста Києва продовжив термін тримання Коломойського під вартою.