За словами Йенса Столтенберга, ніхто не може сказати, як і коли закінчиться війна Росії проти України / фото УНІАН, Сергій Чузавков

Україна сама вирішує, які умови є прийнятними для переговорів із Росією і, що ще важливіше, які умови є прийнятними для будь-якої угоди з країною-агресором. При цьому відповідальність союзників по НАТО полягає в тому, щоб підтримувати Україну в самообороні, тому що в інтересах Альянсу показати, що "ми відстоюємо верховенство права та міжнародного права та що ми допомагаємо Україні дати відсіч агресивній війні".

Про це напередодні зустрічі Ради закордонних справ країн Європейського Союзу з міністрами оборони заявив генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг, повідомляється на сайті Альянсу. За його словами, війни непередбачувані, і ніхто не може сказати, як і коли закінчиться війна Росії проти України.

"Наразі ми не бачили справжнього бажання президента Путіна домовитися про прийнятне рішення для України. Тож єдиний спосіб досягти цього — переконати президента Путіна, що вони не переможуть на полі бою. І єдиний спосіб досягти цього – зміцнення військового потенціалу України, надання підтримки. Отже, якщо ви хочете досягти рішення шляхом переговорів, шлях до цього, щоб досягти цього, – підтримувати Україну", - сказав Столтенберг.

Відео дня

Він також зазначив, що країни НАТО активізують виробництво озброєнь. Зокрема, це стосується Сполучених Штатів, Великої Британії, а також країн-членів ЄС - зокрема, Німеччини.

"Я нещодавно відвідав Німеччину, і мене підбадьорюють повідомлення про те, що вони виробляють більше, але також інвестують у збільшення виробничих потужностей. І, звісно, найбільшим союзником є Сполучені Штати, які вже зробили великі інвестиції у збільшення потужностей", - підкреслив генсек НАТО.

Відносини України з НАТО - останні новини

В Офісі президента розкритикували пропозицію взяти Україну в НАТО без окупованих територій. Як заявив радник голови ОП Михайло Подоляк, це лише провокує Кремль на продовження агресії.

"Сама розмова про таку можливість явно провокує Росію на подальшу ескалацію, заохочує її до агресивної війни: "Ще трохи – і Україна зламається. Треба дорізати громадян, доатакувати ракетами". Це ж очевидно? Безперечно", – сказав Подоляк.

Раніше колишній генсек альянсу (у 2009-14 рр.) Андерс Фог Расмуссен заявив, що НАТО варто прийняти Україну до своїх лав без окупованих територій.

"Настав час зробити наступний крок і запросити Україну до НАТО. Нам потрібна нова європейська архітектура безпеки, в якій Україна знаходиться в центрі НАТО", – заявив він.

Вас також можуть зацікавити новини: