Прокурори під час слухань справи про збитий літак рейсу МН17 на Донбасі підтвердили влучання у повітряне судно російської ракети «Бук» і спростували свідчення РФ.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.

Зазначається, що обвинувачення розглядало кілька версій, зокрема й росіян про нібито збиття лайнера військовим літаком з боку України. Однак розтиражована версія російських пропагандистів не підкріплена жодними доказами.

Читайте такожВ окупованому Донецьку заарештували ключового фігуранта у справі МН17 – ЗМІ

«Перехоплені переговори між російським і українським диспетчерами дійсно показує, що російський диспетчер мав доступ до зображення з первинного радара. Але про присутність іншого, неідентифікованого літака, не говориться ні слова», – пояснив прокурор.

Крім того, експерти заперечили й вибух на борту. Прокурори також заявили, що знайшли осколки російського "Бука" у тілах загиблого екіпажу.

Як повідомляв УНІАН, 9 березня розпочався судовий процес щодо перших чотирьох підозрюваних у справі щодо збиття літака рейсу МН17, однак підозрювані громадяни РФ Ігор Гіркін, Сергій Дубинський, Олег Пулатов і українець Леонід Харченко не з’явилися на судове засідання. Водночас суд готовий заочно вести процес у справі MH17 без присутності підозрюваних.

У засіданні брали участь захисники Пулатова – два адвокати з нідерландської юридичної компанії Sjöcrona Van Stigt. Також на слуханнях була присутня російська адвокатка Олена Кутьїна.

Суддя Гендрік Стейнгаюс повідомив, що матеріали справи MH17 налічують 36 тис. сторінок і мають величезну кількість мультимедійних файлів у цифровому форматі. До суду від прокурорів надійшла інформація, що станом на зараз 49 родичів бажають скористатися правом виступу у суді, 82 – бажають подати письмову декларацію щодо очікувань від суду і 84 – бажають подати заяву з вимогою виплати компенсації.

Довідка УНІАН. Літак авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 року над окупованою Росією територією Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту. Більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.

Спільна слідча група встановила, що літак збила ракета, випущена з російського комплексу "Бук".