Відкриття арт-об'єкту "Серце України" / фото ck-oda.gov.ua

У Черкаській області 23 серпня, напередодні 30-ї річниці Незалежності країни, відкрили новий арт-об'єкт "Серце України", виконаний зі сталі, виробленої на підприємствах групи компаній "Метінвест".

Як повідомляє прес-служба компанії, комплекс складається з 25 пар крил, які символізують всі області України і Республіку Крим. Білі сталеві крила прикрашені характерними для кожної області орнаментами, а в центрі комплексу під склом розташована скульптура серця. Композицію доповнює 52-метровий флагшток з найбільшим у Черкаській області прапором України. Площа комплексу становить майже 5 тисяч квадратних метрів, а висота – понад 5 метрів.

Відкриття арт-об'єкту "Серце України" / фото ck-oda.gov.ua

Місце розміщення нової пам'ятки обрали невипадково: арт-об'єкт розташований у географічному центрі України – селі Мар'янівці Звенигородського району Черкаської області. Донедавна про місце розташування центру країни інформував лише пам'ятний знак.

Відео дня

"Сьогодні у нас з вами велике сімейне свято – день символу нашої великої родини, день синьо-жовтого прапора, День Державного Прапора України. У 30-ту річницю відновлення нашої незалежності ми піднімемо його саме тут, в географічному центрі України. Саме тут б'ється серце, серце України. Це арт-об'єкт, навколо якого розташовано 25 сталевих крил, які символізують наші 24 області та наш Крим", – заявив під час відкриття "Серця України" президент України Володимир Зеленський.

Відкриття арт-об'єкту "Серце України" / фото ck-oda.gov.ua

При цьому арт-об'єкт створений за принципами безбар'єрного середовища – з пандусом, тактильною навігацією, аудіогідом, моделлю комплексу для слабочуючих людей.

У свою чергу голова Черкаської обласної державної адміністрації Олександр Скічко додав, що арт-об'єкт був виконаний повністю на гроші спонсорів.

"Ми хотіли створити до 30-річчя нашої України щось особливе. Ми повинні не тільки пам'ятати минуле, а й створювати сьогодення. Я був неприємно здивований, коли вперше побачив на Черкащині "географічний центр України": непримітний і недобудований пам'ятний знак посеред поля... Тому ми вирішили створити там унікальний арт-об'єкт: символічно об'єднати всю Україну в одному місці сили. Звели його без копійки бюджетних коштів. Приємно, що знайшлося багато небайдужих підприємців, які загорілися нашою ідеєю. Це не тільки черкаські компанії, а й всеукраїнські. Я вдячний кожному меценату!", – зазначив Скічко.

Відкриття арт-об'єкту "Серце України" / фото ck-oda.gov.ua

Для будівництва "Серця України" вітчизняний металургійний гігант поставив понад 66 тонн сталі вартістю 2,8 млн грн, а гарячекатаний лист, труби, куточки і швелери були зроблені на маріупольських підприємствах "Метінвесту" – ММК імені Ілліча і "Азовсталь".

"Сталеве "Серце України" розташоване в самому центрі країни і зроблено з українського металу. І це наш привід для гордості. Ми впевнені, що попереду на кожного з нас чекає ще багато приводів пишатися українським, адже металургія і вся промисловість працюють для процвітання і розвитку країни. Група "Метінвест" створена на екваторі Незалежності України, і кожен день протягом усіх 15 років роботи ми ділом доводимо справедливість цих слів. І ми продовжимо це робити, тому що віримо в Україну і українців", – прокоментував генеральний директор групи "Метінвест" Юрій Риженков.

Нагадаємо, за 15 років роботи група компаній "Метінвест" з урахуванням асоційованих компаній виробила 179 млн тонн сталі. З цього металу побудовано безліч об'єктів в Україні й по всьому світу. Зокрема, це новий саркофаг над Чорнобильською АЕС, стадіон "Олімпійський" і Дарницький міст в Києві, хмарочос The Shard в Лондоні, культурний центр The Shed і транспортний хаб The Oculus в Нью-Йорку, найбільший у світі вітрильник Flying Clipper і багато іншого