Старі білборди зносили як незаконні, а на ті ж місця ставили нові / Скріншот

У Дніпрі перед проведенням місцевих виборів ринок зовнішньої реклами міста монополізували структури, наближені до міської влади. Рекламні щити компаній, які працювали на ринку десятки років, рішеннями виконкому міськради демонтували, а на їх місце ставили нові конструкції фірм, власники яких пов'язані з лояльними до мера Дніпра Бориса Філатова місцевими бізнесменами – Геннадія Корбана і Загіда Краснова.

Одразу декілька операторів зовнішньої реклами подали скарги до Антимонопольного комітету України.

Як йдеться в заяві підприємства «Постер-Дніпропетровськ», на виконання рішень виконкому міськради комунальним підприємством «Земград» Дніпровської міської ради був проведений примусовий демонтаж десятків їхніх рекламних конструкцій.

Після примусового демонтажу білбордів фірми на ті самі місця були видані дозволи на розміщення зовнішньої реклами та встановлені ідентичні рекламні конструкції іншого оператора зовнішньої реклами.

"Більш того, будь-які звернення ДП «Постер-Дніпропетровськ» із заявами про продовження строку дії Дозволів на розміщення зовнішньої реклами, видачу нових Дозволів, тощо, повністю ігнорується посадовими особами Департаменту торгівлі і реклами  виконавчого комітету Дніпровської міської ради (відповіді поштових відділень додаються), тобто нашому підприємств створюються дискримінаційні умови діяльності порівняно з конкурентами", - йдеться у заяві.

Інша комапнія, яка постраждала від свавілля місцевої влади, «Довіра Аутдор», збирається судитися з чиновниками міськради у Київському окружному адміністративному суді.

Як йдеться в сюжеті каналу D1, «Довіра Аутдор» працювала в місті близько 20 років, щороку сплачуючи в бюджет міста до 450 тис грн. Дозволи на розміщення бігбордів міськрада спочатку давала на п`ятирічку, а тепер скоротила цей термін до одного кварталу. При цьому чиновники управління реклами повністю ігнорували правила діловодства.

«Жодні документи вони ніколи не реєстрували, як вхідну документацію. І коли нас у лютому почали несподівано демонтувати, ми до них звернулися, а вони кажуть, що ви нічого не подавали на пролонгацію оренди, дивляться в очі і кажуть, що не подавали», — описує ситуацію регіональний представник ТОВ «Довіра Аутдор» Андрій Ламза.

Існують й інші схеми вичавлювання конкурентів. Наприклад, контрагентам виставляють дивакуваті технічні претензії.

«Товщина конструкції 120 мм, а вони переміряли незрозуміло чим і пишуть, що 122 мм, тобто на 2 мм більше — це шар фарби, а вони пишуть, щоб ліквідували недоліки. До маячні доходило: переносили конструкцію на пів метра. А для цього потрібно вирити нову яму, все пересунути, а це великі втрати грошей», — пояснює другий спосіб боротьби з конкурентами Андрій Ламза.

Причому «листи щастя» про те, що треба усунути технічні «недоліки», часто надходили заднім числом, коли конструкції вже демонтували, наголошує він.

І третій спосіб наступу на неугодний владі рекламний бізнес — розробка пооб`єктних схем розміщення носіїв реклами.

«Вони брали вулицю і на свій розсуд розставляли рекламні конструкції. Потім ми подавали документи на пролонгацію оренди місць під бігбордами, а нам відмовляли, пояснюючи це тим, що нас немає в цій схемі», — розповідає Андрій Ламза.

Зазначається, що внаслідок монополізації вартість оренди білбордів в Дніпрі зросла майже в 5 разів, а щорічні надходження в бюджет міста зменшилися. Всі оператори зовнішньої реклами платили за тимчасову оренду місць для білбордів не на рахунки держказначейства, а в КП «Земград». Щороку загальна сума надходжень була від 15 до 20 млн грн. Проте в «Земграді» ці кошти витрачались на утримання підприємства, на зарплатню робітникам та на інші потреби. І в підсумку бюджет Дніпра з прибуткового бізнесу, наприклад, в 2019 році отримав усього 1 млн 328 тис грн.

«Коли ринок, як відомо, у змові, і обмежена кількість фірм, і всі вони пов`язані одна з одною, наскільки нам відомо із звернень операторів ринку, ціни на окремо розташовану рекламу, яка дозволена, на мою думку, зашкалює», — впевнена голова Асоціації рекламодавців України Тетяна Суворова.

«Коли в місті оголошували карантин, виконком міськради Дніпра розподіляв між фірмами Андрія Баска та Ігоря Бірмана рекламні площі на тролейбусах та трамваях, зупинках громадського транспорту і в ліфтах житлових будинків. Монополія стала абсолютною. І тепер зрозуміло, кого масово рекламуватимуть на цих білбордах восени, під час виборів до місцевих органів влади…», - йдеться в сюжеті D1.