У вінницькому ресторані стався скандал через українську мову \ Фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

У Вінниці ресторан італійської кухні потрапив у мовний скандал через те, що один із офіціантів закладу відмовився обслуговувати клієнтів українською.

Про це розповіла на своїй сторінці в соцмережі одна з відвідувачок Юлія Рюхова. За її словами, вона разом з чоловіком Михайлом завітала до Pasta e Vino – Piazza Beatrice, що на вулиці Зодчих.

Рюхова зазначила, що у ресторані панувала гарна атмосфера, а страви там подавали швидко. Та всі ці переваги перекреслило спілкування з офіціантом. Коли його попросили спілкуватися українською, той принципово відмовився. Натомість він зухвало заявив, що розмовляти російською – "це його конституційне право". 

Відео дня

Хлопець не відповідав на питання про ім'я та посаду, тож подружжя покликало адміністратора ресторану. Вона почала виправдовувати свого колегу. Мовляв, той із Донецька й просто не знає української. Потім Рюховим повідомили, що обслуговувати він їх не буде. За словами Михайла, після цього їх взагалі ніби перестали помічати. Довелося довго чекати, поки зі столу приберуть брудні тарілки.

Читайте такожНіцой облаяла українських спортсменок через мову: "українською, курко, українською!"

Втім, відповідь з офіційної сторінки закладу під відгуком у Google Maps розчарувала їх не менше, ніж візит до ресторану. Їхню негативну оцінку назвали "політично вмотивованою" – й це від імені власника. А опісля ще й запропонували одразу переходити на італійську. Мовляв, ресторан  італійський. Після цього подружжя вирішило звернутися до мовного обмудсмена. При цьому, у соцмережах Рюхові закликали людей "влаштувати флешмоб" й залишати відгуки з описом проблеми. 

Згодом допис Рюхової прокоментували від імені офіційної сторінки Pasta e Vino – Piazza Beatrice. Там вже стверджували, що нібито повністю розділяють переконання авторки відгуку. Також додали, що ресторану прикро за такий інцидент й пообіцяли не допустити його повторення. "Ми дуже просимо не оцінювати роботу команди за цією прикрою ситуацією, яку допустив наш офіціант, у силу своїх особистих переконань. Вони ніяк не стосуються принципів роботи команди Pasta e Vino", – йшлося у повідомленні.

Пізніше з'явилася й позиція ресторану на його офіційній фейсбук-сторінці. Там підкреслили, що проблема у людському факторі й, мовляв, від такого ніхто не застрахований. "Завжди з відкритістю сприймаємо всі уроки та рекомендації, які дають нам гості", – зазначили у дописі. А також вирішили звернули увагу, що офіціант, з якого почався скандал, не поїхав працювати за кордон, а залишився в Україні. Втім, користувачі соцмережі такі виправдання назвали "запізнілими".

Як повідомляв УНІАН, у Хмельницькому стався конфлікт між поліцейським та місцевою мешканкою. Патрульний, приїхавши на виклик через з’ясування побутової справи, розмовляв з заявницею російською мовою, а коли жінка попросила його перейти на державну – відмовився. Після цього Управління патрульної поліції ініціювало службове розслідування щодо дій свого співробітника Артема Баценка, який принципово відмовлявся спілкуватися з заявницею українською мовою.

Закон про мову в Україні

  • 16 січня набув чинності ряд норм закону про обслуговування споживачів українською мовою.
  • Відповідно до ст. 30 закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", всі постачальники послуг, незалежно від форми власності, повинні обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги українською мовою. За порушення мовного законодавства у сфері обслуговування передбачено штраф від 5 100 до 6 800 грн.
  • Цей закон Верховна Рада прийняла 25 квітня 2019 року, а його статті вводяться поетапно.
  • Штрафувати за відмову спілкуватися з клієнтами українською мовою будуть з 16 липня 2022 року.