Довго й важко тривала боротьба з корупційними схемами в сфері дипломування моряків, каже експерт

Експерти морської галузі та учасники ринку морських перевезень підтримують реформу процедури підтвердження кваліфікації моряків, передбачену Постановою Кабміну № 1499, яка має на меті подолати корупційні схеми та зробити процес дипломування максимально прозорим. Також вони засуджують спроби скасувати цю реформу через сумнівні судові процеси.

Про це експерти розповіли, коментуючи ухвалу колишнього "судді Майдану" Андрія Балаклицького, якою він призупинив ряд повноважень Адміністрації судноплавства і фактично заблокував процедуру дипломування моряків.

"Система, яка існувала, починаючи з 2014 року, була просто кошмарна! Чиновники загнали цю галузь у корупцію, реєстр взагалі віддали до приватних рук, відтіснивши державу. І почали моряків "доїти" на десятки тисяч доларів. Цю систему потрібно ламати! І сьогоднішня команда Адміністрації судноплавства зламала цю конструкцію", - каже співзасновник та директор Групи компаній RISOIL S.A", Голова правління громадської спілки "Асоціація морських агентств України" (АМАУ) Шота Хаджішвілі.

Відео дня

Активіст громадської організації "Українське об’єднання моряків" (Ukrainian Seafarers Union, USU) Олег Новак згадує, як довго й важко тривала боротьба з корупційними схемами в сфері дипломування моряків.

"Два роки тому довелося їхати в Київ на мітинг, організований USU, під американську амбасаду та суд на підтримку заблокованого наказу 201 про підтвердження по стажу, якому корумповані посадовці та судді не дали пропрацювати і кількох днів, – згадує він. – На той час ми лише мріяли про щось на кшталт постанови КМУ №1499. А зараз це вже реальність. Тому всі ці зусилля були не дарма".

Виконавчий директор ГО "Разом проти Корупції" Михайло Серебряков констатує, що постанова № 1499 усунула більшість схем у дипломуванні моряків. "Дуже хороша реформа, яка допомагає морякам дипломуватися без хабарів. Але зараз вони намагаються відкотити все назад", - каже він.

Експерт згадує, з якими труднощами стикалися моряки під час дії старої системи дипломування – яку, власне, і намагаються повернути позивачі до суду.

"Комісія підтверджувала стаж абияк. Знаходили будь-які формальні приводи, щоб зарубати. То печатка не тим боком, то штамп, то заповнення форми ручкою не того кольору. Все робилося для того, щоб моряку легше було вирішити заплатити хабар, ніж щось доводити", - розповідає Михайло Серебряков.

І звертає увагу на те, що всі ключові "морські" позови "дивним чином" потрапляють до одного й того ж судді. "На завідомо неправомірні судові рішення, які повертають моряків у корупційну кабалу, повинна реагувати, як мінімум, Вища рада правосуддя. Додатковим вектором дій мають стати активна громадськість та втомлена від поборів спільнота моряків. Коли постанову №1499 буде виконано повністю, Україна зможе, нарешті, продемонструвати світу дипломування без хабарів, а це - мільярдні надходження для 150 тисяч українських моряків, їхніх родин, економіки та бюджету", - підкреслює він.

Також Михайло Серебряков не згоден з твердженням, що через реформу системи дипломування Україну можуть виключити з Міжнародної морської асоціації. "Навпаки, це може статися завдяки їхнім старанням повернути стару суперкорумповану систему!", - наголошує він.

Одним з активних позивачів у справі проти реформи виступає член правління Асоціації морських капітанів Одеси Олег Пастернак. Втім, джерело в Асоціації капітанів портів розповідає, що Пастернак не погодив свою позицію з профільними асоціаціями.

"Пастернак висловлював свою особисту думку. Він не посилається на конкретні пункти Конвенції ПДНВ (Міжнародна конвенція про підготовку і дипломуванняморяків та несення вахти 1978 року. Пастернак має особистий інтерес, адже є членом комісії з питань дипломування", - зазначає джерело.

Нова прозора процедура дипломування моряків запрацювала 15 лютого 2023 року, коли було видано перше після початку реформи підтвердження професійної компетенції моряка. За кілька місяців реформування було організовано роботу Комісії в Києві та Одесі. Моряки отримали понад 2000 кваліфікаційних документів.

"Сьогодні ми знаходимося на фінальній стадії перед запуском продукту електронних послуг з дипломуванняморяків. Це дозволить морякам, які перебувають за кордоном, отримувати послуги дистанційно і в законний спосіб засобами порталу Дія", - говорить Голова Адміністрації судноплавства Євгеній Ігнатенко.

Але цей процес сьогодні фактично зупинений рішенням судді Балаклицького.

Нагадаємо, що Андрій Балаклицький – один з так званих "суддів Майдану" – своєю ухвалою вже призупинив ряд повноважень Адміністрації судноплавства, визначених постановою Кабміну №1499, і фактично заблокував процедуру дипломування українських моряків. Адміністрація судноплавства оскаржує його ухвалу в судовому порядку.