Супрун пояснила, що робити та куди звертатися у разі домашнього насильства / фото ua.depositphotos.com

Через карантин у світі, зокрема й в Україні зросли випадки домашнього насильства. Таку тенденцію можна було б пояснити тим, що люди сидять в чотирьох стінах та відчувають додатковий стрес через вимушену соціальну ізоляцію, але ніщо не може виправдати насильства.

Читайте такожООН прогнозує 7 мільйонів незапланованих вагітностей через карантин

В Україні кількість звернень щодо домашнього насильства зросла майже вдвічі у перший місяць карантину, у порівнянні з попередніми місяцями, повідомляє ГО "Ла Страда-Україна", пише 24 канал.

Відео дня

Екс-очільниця МОЗ Уляна Супрун у Фейсбук пояснила, як саме карантин спричинив більше число випадків домашнього насильства, як йому протидіяти та куди звертатися, якщо ви відчуваєте насильство або є його свідком.

Як саме карантин підвищує ризики домашнього насилля

За даними Супрун, кожна третя жінка або дівчинка хоча б раз у житті стає жертвою фізичного або сексуального насильства. І найчастіше насильство здійснює партнер. Також від насильства можуть потерпати діти, чоловіки та люди літнього віку.

Треба знати: Насильство може мати різні прояви: побиття, примус до сексу чи зґвалтування, психологічний тиск, зокрема, заборона працювати чи мати власне життя поза родиною, переслідування та домагання, сексуальна експлуатація.

“ Ті, хто схильні вчиняти насильство, можуть використовувати ситуацію з карантином на свою користь: збільшувати свою владу та контроль, аби обмежити доступ як до матеріальних, так і до соціальних благ. Зокрема, унеможливити пересування, використання продуктів першої необхідності тощо”, - зазначила Супрун.

Що робити, якщо ви переживаєте домашнє насильство

  • Будьте готові до того, що соціальна ізоляція може вплинути на психологічний стан вашої родини та/або вашого партнера. Ніхто не винен у тому, що через пандемію COVID-19 ми певний час мусимо жити в нових реаліях. 
  • Зменште джерела стресу. Читайте новини лише на офіційних джерелах, не витрачайте на це заняття цілий день. Підтримуйте зв’язки з рідними та близькими, які можуть вас вислухати та підтримати (як морально, так і практично).
  • Візьміть під контроль те, що можете контролювати. Дотримуйтеся графіку дня настільки, наскільки це можливо. Займайтеся спортом та спіть достатньо.  
  • Якщо ви знаєте, що насильство може вчинятися у стані алкогольного сп'яніння, позбавтеся алкоголю вдома.
  • Складіть план безпеки у разі посилення домашнього насильства. Тримайте документи, гроші та речі першої потреби в одному місці. Переконайтеся в тому, що маєте до кого звернутися з проханням по допомогу та знаєте, як можете вийти з дому у разі небезпеки.

Як люди можуть допомогти у випадку вчинення насильства 

  • Не мовчати, якщо ви або ваші близькі стали жертвами насильства. 
  • Підтримувати людей, які стали жертвами насильства — за потреби надавати психологічну, матеріальну та юридичну допомогу.  
  • Важливо подбати про дітей, якщо вони стали жертвами чи свідками домашнього насильства. З дитиною обов'язково повинен попрацювати психолог, аби допомогти пережити та переосмислити цей травматичний досвід.

Куди звертатися у разі вчинення насильства?

  • 102 — Національна поліція України
  • 1547 — Урядова лінія з протидії домашньому насильству (працює у тестовому режимі)
  • 0 800 500 335 (безкоштовний номер для стаціонарного телефона) / 116 123 (безкоштовно з мобільного) — Національна "гаряча" лінія з протидії домашньому насильству
  • 0 800 500 225 / 116 111 — Національна "дитяча" гаряча лінія
  • 0 800 213 100 — Єдиний контакт центр системи безоплатної правової допомоги

"Якщо ви чуєте, що ваші сусіди гучно сваряться і сварка переходить у насильство, зателефонуйте в поліцію. Людина, яка потерпає від насильства, не завжди може або готова викликати поліцію самостійно", – наголосила Супрун. - "Не варто вважати, що це не ваша справа, а родина розбереться сама. Дуже часто людина, над якою вчиняють насильство, боїться чи соромиться це визнати і готова навіть терпіти". 

Раніше в ООН повідомили про спалах домашнього насильства у світі в умовах карантину.