Ілюстрація REUTERS

В Організації Об'єднаних Націй закликають Україну розробити закон про реалізацію прав національних меншин та корінних народів.

Про це повідомили УНІАН у представництві ООН в Україні.

"Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні від самого початку спостерігала за законотворчим процесом, який завершився прийняттям закону про державну мову, і у цьому зв'язку в ООН поділилися зауваженнями та надали рекомендації парламенту України стосовно того, як привести законопроект у відповідність з міжнародними стандартами з прав людини. Так, багато спірних питань згодом були усунені в остаточній версії закону, який було прийнято 25 квітня 2019 року", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Зазначається, що, попри низку позитивних зрушень, закон все ще має низку проблем з огляду на права людини.

"Закон регулює використання української мови як єдиної державної мови у багатьох сферах суспільного життя, але не регулює використання мов меншин. За відсутності оновленого законодавства про меншини, ряд положень закону, які вже застосовуються, можуть поставити під загрозу права меншин", - наголошують у представництві.

Читайте такожРазумков назвав дату розгляду законопроекту щодо навчання українською мовою в закладах освіти

Тому вони закликають Кабінет міністрів і Верховну Раду розробити закон про реалізацію прав національних меншин та корінних народів "без невиправданих затримок та шляхом інклюзивних консультацій з представниками національних меншин та корінних народів".

У рекомендаціях ООН йдеться про те, що розроблений і ухвалений закон має гарантувати використання будь-якої мови у сфері приватної діяльності.

Також уряду України рекомендовано уникати необґрунтованого розрізнення між офіційними мовами Європейського Союзу та іншими мовами національних меншин і надання преференцій першим.

"Правила проведення випускних екзаменів по закінченні закладів загальної середньої освіти та вступних випробувань в державні університети та інші державні навчальні заклади повинні враховувати використання мов меншин як мов викладання в освітній системі", - сказано у рекомендаціях.

Крім того підкреслюється, що майбутній "закон щодо порядку реалізації прав корінних народів та національних меншин України" повинен забезпечувати дотримання свободи вираження поглядів через застосування мов меншин під час культурних заходів.

"Вимоги щодо рівня володіння мовою для державних службовців повинні бути сумірними цілям закону. Їх застосування не повинно перешкоджати участі у громадському житті осіб, які є носіями мов меншин", - заявляють в ООН.

При цьому рекомендують уряду України вжити заходів для полегшення ефективної участі меншин у громадському житті, зокрема, шляхом використання їхніх мов, коли це є доцільним, у виборчих, консультаційних та інших процесах, пов’язаних з участю у громадському житті.

Разом з тим Україні радять забезпечити, де це буде практично здійсненним, зрозумілий та легкий доступ до системи охорони здоров’я, соціальних та інших адміністративних та публічних послуг мовами меншин.

Читайте такожУ Зеленського пропонують окремий закон для російської та інших мов нацменшин

"В державних та комунальних засобах масової інформації мовам меншин повинен забезпечуватися достатній та пропорційний простір. У приватних засобах масової інформації повинно дозволятися вільне використання мов меншин", - наголошується у рекомендаціях.

Також зауважується, що вимоги щодо застосування мов в комерційній сфері, особливо в рекламі, мають поважати право на свободу вираження поглядів.

Крім того, в представництві ООН рекомендують органам влади України запровадити навчальні програми з мовної підготовки для осіб, які зобов’язані використовувати державну мову.

"Методи контролю за реалізацією офіційної мовної політики мають базуватися на заходах стимулювання, а не на системі санкцій", - підсумували міжнародні експерти.

Як повідомляв УНІАН, восени на розгляд Верховної Ради буде винесено законопроект про права національних меншин, в тому числі й мовні.